4 načina da sagorite više kalorija sjedeći

odabrati-sorc-intro
Vodič za kupovinu šorca
August 13, 2014
prehranom-do-zdrave-koze
Prehranom do zdrave kože
August 15, 2014

4 načina da sagorite više kalorija sjedeći

4-nacina-kalorije-intro

 

Na taj način mišići sagorjevaju manje masnoća i usporava se protok krvi. Povrh svega, izlažete se riziku od visokog pritiska, lošeg holesterola i dodatnim centimetrima oko trbuha. Čak iako redovno vježbate, sjedenje ispred kompjutera ostatak dana može poništiti efekte vježbanja.

Redovno ustajanje iz stolice i kretanje će pomoći. Idealo bi blio da ustajete (najmanje) svakih sat vremena i prošetate, uradite par sklekova, čučnjeva, trbušnjaka ili nekih drugih vježbi za koje imate uslove. Ali, to nije uvijek moguće kada žurite da završite posao na vrijeme i kada ste praktično zakovani za radni sto. Zato vam doosimo načine na koje možete sagorjeti kalorije čak i dok radite.  

Zategnite trbušne mišiće

Trbušnjaci su odlični. Ali nisu jedina vježba koja djeluje na vaše trbušne mišiće. Pokušajte ovo čak i dok čitate ovaj tekst: Zategnite mišiće kao kada vas neko golica. Držite nekoliko sekundi, otpustite i ponovite 10 puta. Još jedna dobra vježba koja cilja na donje stomačne mišiće: podignite stopala par centimetara iznad tla, ispružite noge naprijed i vratite nazad. Ponovite onoliko puta koliko možete.

Malo plesa

Ako vam ne smeta par začuđenih pogleda u vašem pravcu, onda je ovo zabavno. Zamislite (ili još bolje slušajte) neku muziku za ples i zaplešite. Ne samo da ćete sagorjeti kalorije, nego ćete poboljšati raspoloženje!

Tonirajte noge

Ispružite noge da budu paralelne sa tlom i fokusirajte se na zatezanje prednjih butnih mišića. Zadržite položaj par sekundi, lagano spustite natrag i odmah ponovite. Za još veći otpor, prebacite jedno stopalo preko gležnja druge noge.

Vrpoljite se

Cupkanje nogama, vrpoljenje u stolici i svako kretanje bez da ustajete može sagorjeti stotine kalorije dnevno. Protresite ruke, okrenite glavu s jedne strane na drugu da istegnete vrat, otvorite i zatvorite ruke da istegnete prste, aktivirajte ramena, sjedite uspravno – samo se pokrećite!

 
Ovi savjeti će vam pomoći kada ste mnogo zaposleni i nemate vremena, ali uvijek trebate nastojati da ustajete sa stolice barem svakih sat vremena. I naravno, ne zaboravite na teretanu, šetnju ili trčanje nekoliko puta sedmično kako biste dobili optimalne rezultate.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *