Kako sebi olakšati život

djeciji nastup
3 načina da djeci olakšate javni nastup
Septembar 22, 2013
smile
Izbijelite svoj osmijeh pomoću svjetlosti
Septembar 22, 2013

Kako sebi olakšati život

family

Čitajte svojoj djeci

Bez obzira koliko vam je dan bio naporan, odvojite vremena svaku noć da čitate svojoj djeci. Ušuškajte se u krevet i čitajte im jer to je sjajan način da se još više zbližite. Plus, promovišete pismenost, obogaćujete rječnik i podstičete ljubav prema čitanju. Možete im početi čitati čim se rode (čak i prije). Kada djeca malo odrastu, organizujte porodično vrijeme za čitanje. Sjedite u dnevnu sobu, svako sa svojom knjigom i čitajte tiho 30 minuta prije počinka ili se smjenjujte u čitanju iste knjige naglas.

Pripremite odjeću za naredni dan

Obući djecu je uvijek borba — bilo da su u pitanju mala djeca ili tinejdžeri. Odaberite odjeću noć prije i položite je. Svako dijete (i stariji) treba odabrati šta će obući sljedeći dan — od obuće, čarapa do dodataka. Ovo će vam uštedjeti dragocjene minute jutarnje rutine.

Perite veš redovno

Mrzite li provoditi cijelu nedjelju brinući se o vešu? To možete izbjeći ako svaku noć, prije odlaska u krevet, uključite po jedno punjenje veša. Pranje i sušenje veša u toku sedmice će vam omogućiti da vikend iskoristite za relaksaciju i odmor.

Napravite popis

Ne mislimo na popis onoga što trebate uraditi (mada možete i to). Radi se o mini dnevniku ili listi zahvalnosti. Zapišite sve posebne sitnice koje su vam se desile taj dan — prekretnice ili prizanja, smiješne doživljaje ili anegdote, stvari zbog kojih ste zahvalni itd. Lista svih sjajnih stvari koje vam se dešavaju svaki dan može poslužiti kao odličan podsjetnik na sve blagoslove u vašem životu, naročito nakon napornog dana.

Pospremajte

Napravite tabelu koja će vam pomoći da kuću održavate urednom, organizovanom i bez nereda. Dodijelite poslove ukućanima koji odgovaraju njihovoj dobi, a za dobro obavljen posao nagradite ih zlatnim zvjezdicama, naljepnicama ili porodičnim filmskim večerima.
Ne želite provoditi dane u čišćenju. Odvojite 15 minuta da poredate posuđe u perilicu i pokupite razbacane stvari, tako da ne ostavljate nered za kasnije.

Opustite se

Da biste se uspješno brinuli o drugima, prvo se trebate pobrinuti za sebe. Odvojite barem 15 minuta svake večeri prije počinka za opuštanje. Čak i male porcije opuštanja i vremena za sebe, mogu umanjiti stres i popraviti vaše raspoloženje i stav. Meditirajte, radite jogu, gledajte TV ili radite nešto u čemu uživate. Vidjet ćete da par minuta relaksacije svaki dan može napraviti ogromnu razliku u vašem životu.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *