10 jednostavnih načina za izbjegavanje stresa

naslovna-gradovi
Fascinantne fotografije gradova svijeta
Oktobar 23, 2013
sta-zenu-cini-lijepom
Kvalitete lijepe žene
Oktobar 26, 2013

10 jednostavnih načina za izbjegavanje stresa

kako-se-rijesiti-stresa

Uznemirenost može imati mnoge štetne posljedice kao što su manjak samopouzdanja, česte glavobolje, anksioznost, oboljenja srca i ostali zdravstveni problemi. Stoga je potrebno znati kako izbjeći stres da bismo živjeli zdravim životom.

Kako izbjeći stres?

1. Recite NE:

Ne bismo trebali preuzimati dodatne odgovornosti i uvećavati svoje obaveze bez potrebe, bilo privatno ili profesionalno jer to je siguran put ka stresu.

2. Izbjegavajte stresne ljude:

Ako provodimo vrijeme s nekim ko u nama izaziva stres, tada se trebamo osloboditi takvih osoba koje iz nas cijede pozitivnu energiju i ostavljaju nas praznim, nesretnim i demotiviranim.

3. Zauzmite mjesto vozača:

Znati kako preuzeti kontrolu nad svojim okruženjem i životom je presudno kada je u pitanju ovaj problem. Trebamo znati šta  nas iritira, a šta usrećuje i onda raditi stvari koje nas čine sretnim. Ne trebamo dopustiti drugima da donose važne odluke za naš život. Stres uveliko možemo izbjeći tako što ćemo biti svoj vlastiti vozač i sami upravljati svojim životom.

4. Slobodno se izražavajte:

Neka se naše misli i osjećaji čuju na jasan i ljubazan način. Ne trebamo zadržavati stvari za sebe jer to vodi ka lošem raspoloženju. Kada drugi ne znaju o našim osjećanjima, situacija se neće promijeniti što često dovodi do stresa.

5. Brinite se za zdravlje:

Tridesetominutna vježba ili meditacija svaki dan smiruje tijelo i um. Unos masne i začinjene hrane te viška kofeina, čini nas nervoznim i osjetljivim pa ih trebamo izbjegavati. Također trebamo obezbjediti dovoljno sna, jer san je gorivo za naše tijelo i um. Samo kada smo naspavani možemo logički razmišljati.

6. Rasporedite vrijeme:

Isplaniran dan nam omogućava da imamo tačno određeno vrijeme za obavljanje planiranih zadataka i tako izbjegnemo preforsiranje. Prioritiziranje posla nam olakšava da prvo obavimo važnije zadatke, pa će nas ostvarenje tih zadataka lišiti stresa.

7. Pozitivno razmišljajte:

Trebamo mijenjati perspektive, prirodno biti optimistični i usredotočiti se na vedrije stvari u životu na kojima smo zahvalni. Ovo djeluje poput čarolije i može nas odmah motivirati. Ako sjednemo i razmislimo o svim uspjesima i postignućima u životu, to će učiniti da svi neuspjesi izgledaju sićušno.

8. Podijelite brige s prijateljima:

Kada se problemi podijele, oni se prepolove. Podrška od strane prijatelja ili kolega na poslu može otkloniti brige i pomoći da nađemo prava rješenja. 

9. Izbjegavajte medikamente:

Ne trebamo biti naivni i misliti da nam tablete mogu pomoći u borbi protiv stresa. Čak i kada pomognu, njihov učinak je privremenog karaktera. Prikrivanje problema nije rješenje; umjesto toga, suočavanje sa problemom će nas osloboditi stresa.

10. Uzmite predah:

Veoma je važno znati odvojiti se od posla i svakodnevnog života i uvesti neke zabavne elemente u svoju rutinu. Redovan izlazak na pauzu za ručak, večernje druženje sa prijateljima, planiranje odmora sa porodicom čini čuda i drži stres kilometrima daleko.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *