Prehranom do zdrave kože

4 načina da sagorite više kalorija sjedeći
August 14, 2014
Njega kože nakon sunčanja
August 18, 2014

Prehranom do zdrave kože

prehranom-do-zdrave-koze

Ako imate suhu kožu, već vam je poznato da losioni i hidratantne kreme pomažu. Ali, jeste li znali da određene namirnice mogu pomoći u borbi protiv suhe kože koja se ljušti i svrbi?

 Najvažni zaštitni dio kože čine lipidi, uključujući fosfolipide, slobodne masne kiseline, holesterol i ceramide. Koža bez dovoljno masti ima predominaciju proteina i može se usporediti sa gračicama između kojih nema lijepka. Voda lako prolazi kroz barijeru bez lipida i na taj način koža dehidrira.

Polinezasićene masne kiseline su neophodne za proizvodnju međustaničnih lipida – „lijepak“ između „grančica“ na površini kože. Također imaju antiupalni efekt na iritiranu kožu. Dvije vrste masnih kiselina koje su „esencijalne“ i koje se moraju unijeti putem ishrane su omega-3 i omega-6 kiseline.

Hrana koja ima visoke količine omega-3 kiselina uključuje masnu ribu kao što je losos, haringa, skuša, inćuni i sardine, kao i laneno ulje, jaja i govedina. Ulje noćurka i ulje od sjemena boražine imaju visoke količine omega-6 masnoća, hidratiziraju kožu i sprječavaju isparavanje tečnosti. Ako niste ljubitelj ribe ili ste u drugom stanju pa je ne možete jesti, omega-3 suplementi su dobro rješenje.

Nekoliko istraživanja je dokazalo pozitivan efekat masnih kiselina: Studija provedena 2006 na 50 pacijenata sa atopijskim dermatitisom pokazala je da je 96% onih koji su uzimali kapsule noćurka u periodu od 5 mjeseci, imalo značajno smanjenje intenziteta, svraba i suhoće kože. Drugo istraživanje, provedeno na 29 starijih pacijenata je pokazalo da je redovno uzimanje suplemenata ulja boražine smanjilo gubitak vode za 10,8%.

Istraživanje provedeno na 118 novorođenčadi sa visokim rizikom od razvoja atopijskog dermatitisa, pokazalo je da je grupa kojoj je davano ulje boražne, doživjela manju težinu poremećaja kože od placebo grupe.

S druge strane, meta-analiza 22 studije koje su testirale efekte esencijalnih masnih kiselina, nisu našle značajnu korist ovih suplemenata za osobe koje pate od atopijskog dermatitisa. Potrebno je provesti daljne istraživanje kako bi se došlo do pouzdanijih zaključaka.

Vitamini i minerali za suhu kožu

Vitamin C je neophodan za funkciju enzima koji potiču formiranje kolagena, a kolagen se ponaša kao spužva.
Bakar i cink su također neophodni. Zajedno sa vitaminom C, cink i bakar održavaju kolagenim gustim, što rezultira punijom i hidratiziranom kožom. Cink ima i protuupalna svojstva što je od vitalne važnosti za mekoću kože. Svaki multivitaminski dodatak prehrani sa mineralima sadrži bakar i cink.

Kofein, alkohol i suha koža

Mala je vjerovatnoća da konzumiranje kofeina izaziva gubitak tečnosti, ali izaziva sužavanje krvnih žila pa se zato koristi u kremama namijenjenim za područje oko očiju kako bi se smanjila natečenost. U dugoročnom smislu, konzumiranje kofeina znači smanjen protok krvi i hranjivih tvari kroz tkiva što se odražava na izgled kože.
Iako alkohol djeluje kao diruetik, treba doći do ozbiljne dehidracije da bi se vidjele promjene. Prosječna osoba koja popije čašu vina svaku noć, a održava adekvatan unos tečnosti, ima malu vjerovatnoću da uoči neke promjene. Suprotno od uvriježenog mišljenja, ispijanje velikih količina vode ne utječe na kožu. Voda koju popijemo se obrađuje interno i neće utjecati na vanjski izgled kože. Vanjski sloj kože je taj koji je esencijalan za zadržavanje vlažnosti.

Nemojte pretjerati

Ako već imate dobro izbalansiranu ishranu u kojoj ima dovoljno masnoća, uzimanje suplemenata vam neće nužno pomoći u borbi protiv suhe kože. Deficit masnoća i određenih vitamina može dovesti do promjena na vašoj koži, ali uzimanje više od onoga što je tijelu potrebno neće poboljšati izgled kože.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *