Hrana koja pomaže da lakše zaspite

Kako spriječiti opadanje kose
Oktobar 27, 2014
Kako se našminkati za savršen selfie
Novembar 11, 2014

Hrana koja pomaže da lakše zaspite

hrana-za-laksi-san

Nemaju svi ljudi tu sreću da zaspe čim spuste glavu na jastuk. Za mnoge to predstavlja veliku poteškoću.

 Isto tako, postoje i oni koji se probude usred noći i ne uspjevaju ponovo zaspati. Postoji nekoliko faktora koji utječu na to – stres, bolest, depresija…

Stručnjaci kažu da osobe koje imaju probleme sa spavanjem, trebaju konzumirati određenu vrstu hrane koja će im pomoći da lakše zaspe.

Pobrinite se da jedete jaja za doručak. Jaja sadrže aminokiseline za koje je poznato da aktiviraju neurone koji proizvode oreksin – hormon koji stimuliše budnost i utrošak energije. To će vam pomoći da se ne osjećate pospano tokom dana i regulisat će REM fazu spavanja.

Bilo da ste ljubitelj soka ili ne, ovo trebate znati – sok od višnje je izuzetno koristan kada je u pitanju zdrav san, stoga se preporučuje jedna čaša soka od višnje tokom dana.

Ne držite se podalje od riže zbog straha da ćete se udebljati. Makar i manja porcija će biti dovoljna, ali pobrinite se da je riža redovna na vašem jelovniku ako želite bolje spavati. To je zbog toga što riža ima visok glikemijski indeks, a hrana sa visokim glikemijskim indeksom generiše spavanje podstićući aminokiselinu – triptofan.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *