6 jednostavnih dijetetskih promjena koje će vas trajno riješiti viška kilograma

Problematična koža – mitovi
Septembar 4, 2013
Odabir i nanošenje maskare
Septembar 4, 2013

6 jednostavnih dijetetskih promjena koje će vas trajno riješiti viška kilograma

dijeta

Čini se kao izazov, ali izgubiti višak kilograma i zadržati novu kilažu nije nemoguća misija. Za mnoge pretile osobe i osobe sa viškom kilograma dovoljno je par osnovnih dijetetskih promjena za postizanje dramatičnog gubitka kilograma bez jo-jo efekta.

Ovih šest jednostavnih koraka možete poduzeti odmah sada da biste postigli svoj cilj bez rizičnog uzimanja dijetetskih pilula, gotovih obroka i beskonačnog trošenja sati na pokretnoj traci.

 1. Konzumirajte samo kvalitetna ulja i masnoće. Ovo je veoma važno jer postoji mnogo dezinformacija u vezi sa ulogom i važnosti masnoća kao dijelom zdrave dijete. Suprotno popularnom mišljenju, ulja i masnoće su ustvari korisni za zdravlje i nužno ne uzrokuju debljanje. Važno je znati da su samo određene masnoće zdrave.

Biljna ulja kao što su uljana repica, kukuruz i soja su često hvaljeni od strane tzv. zdravstvenih eksperata, ali ispostavilo se da su biljna ulja među najgorim vrstama ulja koje možete konzumirati jer sadrže visok nivo omega-6 masne kiseline, a koja je okidač za upale i debljanje. Konzumiranje samo uistinu zdravih masnoća kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslac, ulje avokada, ulje kokosa, ulje konoplje, masnoće od životinja hranjenih travom,  može vam  pomoći da održite zdravu težinu kojoj ste oduvijek težili.

2. Prestanite jesti prerađenu hranu. U isto vrijeme morate izbaciti sve trans masnoće, hidrogenirana ulja i prerađenu hranu kako bi ovo djelovalo, jer svaka od ovih nezdravih namirnica direktno doprinosi debljanju. U prerađenu hranu se ubrajaju: pržena piletina, kolačići, krekeri, čips, pahuljice i pekarski proizvodi, koji imaju tendenciju da tijelo prebace u stanje skladištenja hrane kao masnoće, a ne izgara je kao energiju.

3. Jedite organsko voće i povrće sa svakim obrokom. Umjesto gutanja sve te silne škrobne hrane, ugljikohidrata, prerađene hrane, istrenirajte svoj um da bira hranu kao što je salata, narezani krastavac, jabuke i sl. Jedenje cijelog voća i povrća sa svakim obrokom prije jedenja mesa i druge proteinske hrane, ne samo da će ubrzati vaš metabolizam i ubrzati gubitak kilograma, nego će pomoći da održite zdrav i redovan rad crijeva, koji je od ključne važnosti za pravilnu regulaciju težine.

4. Izbjegavajte sve vrste rafiniranog šećera. Zbog svog visokog glikemijskog indeksa i brzog metabolizma, rafinirani šećer je još jedan od velikih ne-ne kada je u pitanju gubitak težine. Ovo uključuje namirnice kao što su zašećereni jogurt, flaširani sokovi, frapei i ostale namirnice koje su često pogrešno etiketirane kao zdrave. Ako ste ozbiljni u vezi sa gubitkom težine, apsolutno je važno da izbacite rafinirani šećer što je više moguće u svim njegovim oblicima – ječmeni slad, sirup od smeđe riže, visokofruktozni sirup od kukuruza i čak neki oblici prirodnog soka trske se ubrajaju u kategoriju rafiniranog šećera.

5. Zamijenite jedan obrok dnevno sa frapeom. Ideja da unos manje kalorija automatski uzrokuje mršavljenje, ne samo da je uveliko pojednostavljena nego je i netačna, jer vrsta kalorija, sastav tijela i vrijeme potrošnje kalorija igraju kombinovanu ulogu u određivanju nečije težine. U isto vrijeme, mnogi ljudi još uvijek konzumiraju previše hrane, posebno u obliku jednostavnih ugljikohidrata i šećera, koji se brzo probavljaju i pretvaraju u masnoću.

Ako je prejedanje vaš tipičan stil života, zašto ne zamijenite jedan obrok dnevno sa frapeom bogatim proteinima? Budući da se redovno doručkovanje pokazalo kao iznimno važno u postizanju zdrave težine, frape svako jutro od svježeg voća, maslaca od badema i npr. jaja, pružit će vašem tijelu kvalitetan obrok i duže ćete ostati „puniji” te će ublažiti stalnu žudnju za jeftinim kalorijama.

6. Izbacite pšenicu i višak ugljikohidrata. Još jedan čest uzrok pretilosti za mnoge ljude je konzumacija pšenice. Većina modernih prerađevina pšenice posjeduje visoke glikemijske ugljikohidrate koji podstiču razvoj viscelarne masnoće, odnosno masnoće koja se taloži oko organa kao što su stomak, crijeva i jetra. Viscelarna mast je ta koja zbunjuje ciklus proizvodnje hormona u tijelu i vodi do proizvodnje još više masnoće. Izbacivanje pšenice i drugih proizvoda koji sadrže gluten kao i višak ugljikohidrata iz vaše prehrane je velika pomoć u ostvarivanju vašeg cilja sa mršavljenjem.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *