Gljivične infekcije – šta trebate znati

stop-pusenju
13 najboljih savjeta za prestanak pušenja
Septembar 4, 2013
bolesno-dijete
Lagane aktivnosti za bolesnu djecu
Septembar 4, 2013

Gljivične infekcije – šta trebate znati

krema

Većina infekcija kao što je atletsko stopalo, Tinea cruris i dermatofitoza su uzrokovani gljivicama, lako se dobiju i lako se prenose. Kod zdravih ljudi, obično se šire izvan površine kože pa se lako tretiraju. Ako provodite mnogo vremena u teretani, trebate poduzeti korake zaštite od gljivičnih oboljenja. 

Dermatofitoza

Ova infekcija se javlja u obliku crvenih krugova, a može se pojaviti na tijelu i vlasištu kose. Izloženi ste riziku ako dođete u kontakt s kućnim ljubimcem, osobom ili kontaminiranim predmetom. Možete je spriječiti tako što ćete držati tijelo čisto i suho. Lako se širi i prenosi, stoga ne dijelite ručnike, češljeve ili druge lične predmete.

Atletsko stopalo

Da li osjećate svrbež i žarenje u stopalima? Da li vam se stopala gule i imaju pukotine po sebi? Atletsko stopalo je jedan oblik dermatofitoze koja se obično razvija i nastaje između nožnih prstiju. Može se prenijeti preko vlažnih podova svlačionica i preko zaraženih ručnika ili obuće. Spriječite je nošenjem obuće za tuš ako ste u teretani, svakodnevno perite stopala, posušite ih dobro i nosite čiste čarape.

Tinea cruris

Crveni osip sa svrbežom oko prepona, vjerovatno znači da imate Tineu cruris, koja pogađa i muškarce i žene. To je druga vrsta dermatofitoze, a može nastati zbog znojenja ili vlažnog okruženja koje se često javlja zbog sportske opreme. Spriječite je tako što ćete vaše prepone držati suhim i čistim, presvlačenjem u suhu odjeću. Mijenjajte donje rublje i odjeću svaki dan i izbjegavajte usku odjeću.

Gljivice noktiju

Lomljivi, debeli nokti koji sa promjenom boje, mogu značiti da imate gljivice noktiju. Mogu se javiti na noktima i ruku i nogu. Spriječite pojavu gljivica tako što ćete držati ruke i noge čistim i suhim, nosite suhe čarape i mijenjajte ih često, nosite obuću u javnim tuševima, bazenima ili svlačionicama, nemojte češati zaraženu kožu kao što je npr. Atletsko stopalo. Nosite obuću koja je dovoljno komotna za vaše prste i ne dijelite noktaricu sa drugim osobama.

Briga za sportsku odjeću

Nakon što završite sa treningom odmah promijenite odjeću u kojoj ste trenirali. Odjeća natopljena znojem je savršen dom za rast i razvoj gljivica i drugih klica. Perite sportsku odjeću nakon svake upotrebe. Nosite čistu odjeću prije svakog treninga.

Gljivične infekcije i higijena doma

Da biste spriječili gljvice da nađu uporište u vašem domu, najbolja odbrana je održavanje kože čistom i suhom. Mijenjajte donje rublje i čarape svakodnevno. Skinite obuću kada ste u kući i izložite stopala zraku.

Higijena teretane i svlačionice

Da biste se uspješno borili protiv gljivičnih infekcija u teretani i svlačionici, izbjegavajte sjedenje na vlažnim klupama. Ne dijelite prostirke za vježbanje ili ručnike. Operite ruke prije i poslije vježbanja i ne zaboravite obrisati fitness opremu na kojoj vježbate prije i poslije upotrebe.

Liječenje gljivičnih infekcija

Unatoč svim vašim naporima na prevenciji, mislite da imate gljivičnu infekciju. Šta sada? Kao prvo, razgovarajte sa svojim liječnikom. Neki kožni problemi mogu izgledati kao gljivična infekcija, ali zahtjevaju drugačiji tretman. Za blage infekcije će biti dovoljna krema, dok one tvrdoglavije infekcije zahtijevaju lijekove koji se uzimaju oralno

Možete li se razboljeti od gljivičnih infekcija?

Gljivične infekcije kože i noktiju mogu izgledati vrlo loše, ali veoma rijetko dovode do goreg stanja. Ipak, ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *