Bijele mrlje na noktima

citanje
Knjige koje će vam promijeniti život
Oktobar 17, 2013
aspirin
Riješite se akni pomoću aspirina
Oktobar 18, 2013

Bijele mrlje na noktima

bijele-mrlje-na-noktima

Neki kažu da je to posljedica manjka kalcijuma, neki pak smatraju da nastaju usljed ozljeda i prisustva gljivica. U nekim slučajevima mogu se javiti i kao manifestacija sustavne bolesti.

Grickanje kožice oko noktiju, agrsivna manikura ili čak prejako udaranje tastature ih može izazvati. Drugi uzroci su upalni procesi.

Nožni nokti porastu za 1 mm svakih 10 dana pa kada ugledamo bijelu mrlju na sredini površine, to znači da se povreda desila dva ili tri mjeseca prije. Bijelu boju stvara hemijska promjena u sastavu noktiju. One se obično javljaju u obliku tačke ili linije. Linije su obično uzrokovane trovanjem hranom, lijekovima ili stresom.
Bijele mrlje na noktima su bezopasne i nestat će sa rastom noktiju. Ali, mrlje uzrokovane gljivicama se neće izliječiti same. U tom slučaju trebate konsultovati dermatologa kako bi propisao odgovarajuću terapiju.

Pretjerano tretiranje noktiju kao što je manikura može otežati zarastanje kožice. Važno je napomenuti da i prečesta upotreba odstranjivača laka može oštetiti nokte.

 

Kako liječiti bijele tačke na noktima 

Iako ne postoje čarobna rješenja ili lijekovi za liječenje ovog problema, najbolja preporuka je održavanje jakih i zdravih noktiju, pravilno održavanje higijene i izbjegavanje agresivnih kozmetičkih proizvoda kao i četki i jakih deterdženata.

Uvijek koristite zaštitini lak prije lakiranja noktiju.
Izbjegavanje udaraca i povreda je dobro preventivno djelovanje, jer udarac o tvrdi predmet može uzrokovati mikro traume koje dovode do pojave bijelih tačaka.
Ruke mažite hidratantnom kremom i nježno utiskujte natrag kožicu oko noktiju. Nemojte je sjeći i nemojte prečesto lakirati nokte.
Ako imate osjetljivu kožu i nokte, potražite proizvode za poliranje noktiju bez mirisa i odstranjivač bez acetona.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *