Problematična koža – mitovi

Med – spasilac kože
Septembar 4, 2013
6 jednostavnih dijetetskih promjena koje će vas trajno riješiti viška kilograma
Septembar 4, 2013

Problematična koža – mitovi

njega-koze

Problematična koža je nešto što pogađa većinu nas u određenom periodu života, ali iznenađujuće je da veliki broj osoba ne poznaje stvarne razloge pojave akni, mitesera ili ekcema i načine njihovog tretiranja.

Donosimo vam pet najčešćih mitova o problematičnoj koži kako biste se ponovo osjećali sjajno.

Mit 1: Čokolada uzrokuje akne

Dobro izbalansirana dijeta će doprinijeti zdravijoj koži, ali ne postoji naučni dokaz da bilo koja vrsta hrane uzrokuje pojavu akni. Pa, hvala Bogu na tome, sada možemo uživati u čokoladi bez osjećaja krivice (zamalo). Istina je da pojavu akni uzrokuju hormoni koji utječu na žlijezde lojnice ispod površine kože i potiču višak proizvodnje masne tvari sebuma. To se miješa s mrtvim stanicama kože i bakterijama koje uzrokuju začepljenja.

 

Mit 2: Miteseri su prljavština zarobljena u koži

Kao i akne, mitesere uzrokuju hormoni. Neravnoteža hormona čini da tijelo proizvodi previše masnoće koja se miješa s mrtvim stanicama kože i začepljuje pore. Kako izlaze na površinu, mješavina masnoće i mrtvih stanica kože oksidira i poprima crnu boju.

 

Mit 3: Ekcem uzrokuje emocionalni poremećaj

Ekcem se može pojaviti usljed hormonalnih promjena ili stresa, ali nije uzrokovan psihološkim ili emocionalnim poremećajem. Dijeta je veoma važan čimbenik u kontroli ekcema – poznato je da određena vrsta hrane kao što je mlijeko, jaja, pšenica i kikiriki mogu izazvati pojavu ekcema.

 

Mit 4: Morate biti pretili da biste imali celulit

Celulit nije izravna posljedica prekomjerne težine nego genetska predispozicija za različito oblikovanje masnog i vezivnog tkiva. Zapravo, celulit pogađa ljude bez obzira da li su oni pretili ili ne. Vitke djevojke i djevojke s oblinama jednostavno trebaju prihvatiti da imaju celulit. Ali, ako vam je to neprihvatljivo, postoje brojni načini za borbu protiv celulita.

 

Mit 5: Sunčanje će vas osloboditi tačkica, osipa, celulita…

Ultraljubičaste zrake mogu pomoći da se neke mrljice očiste, ali znojenje na suncu će vjerovatno pogoršati vaše probleme s kožom. Previše sunca će samo naštetiti vašoj koži.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *