Ne skidate šminku navečer – evo šta Vam se može dogoditi

zaborav
Mudrost zaboravljanja
Septembar 8, 2013
francuska-manikura
Francuska manikura i nije tako francuska
Septembar 19, 2013

Ne skidate šminku navečer – evo šta Vam se može dogoditi

ukloni-sminku

Ali, šta bi se dogodilo kada bismo prestali skidati šmiku prije spavanja? Detalji su više nego grozni.
Tokom eksperimenta koji je trajao 30 dana, pacjentica nije prala lice i svakodnevno je nanosila nove slojeve šminke, što je dovelo do nekih zaista ružnih pojava. Njezina koža je postala izuzetno suha i osjetljiva, a trepavice su počele otpadati. Ne samo da su se pore na licu začepile, nego su se i proširile za 5 posto. Njezine oči su otekle, a na trepavicama se pojavilo nešto slično prhuti.

„Veoma je loše spavati sa šminkom na licu jer to može uzrokovati začepljenje pora”, kaže dr. dermatologije Jeanine Downie. „Ako naveče ne skidate šminku, izvijesno je da ćete zbog toga dobiti različite infekcije očiju.” Dr. Downie se susrela sa par slučajeva oštečenja rožnice uzrokovanog čestim trljanjem oka kod pacjentica koje navečer nisu skidale maskaru.

Pacjentica koja je učestvovala u eksperimentu je također primjetila znatno veću pojavu bora. Jedno od objašnjenja ove pojave može biti to da neka vrsta kozmetike, naročito one koja je bazirana na puderu, isušuje kožu. Suhoća naglašava pojavu finih linija i pora dajući koži stariji izgled. Također je važno napomenuti da neki kozmetički proizvodi mogu sadržavati toksične sastojke kao što je olovo i živa čija upotreba duži period može biti naročito opasna.
Na kraju eksperimenta, eksperti su procijenili da je koža lica pacjentice ostarjela za deset godina. Srećom nije načinila trajnu i nepopravljivu štetu, ali ovo nam može poslužiti kao strašni podsjetnik zašto je ostavljanje bar malo šminke na licu užasno loša ideja.

Nemate vremena za skidanje šminke?

Vlažne maramice za čišćenje lica su bolje nego ništa. Naravno da je upotreba odstranjivača kozmetike i vode najbolji metod, ali ako ste u žurbi, šminku možete skinuti i za jedan minut koristeći se ovom tehnikom

Još jedan savjet – kada kupujete vlažne maramice, kupite one na kojima piše: nježne, sigurne, oftalmološki testirane, dermatološki testirane, bez mirisa…

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *