Jednostavna rješenja za 10 najvećih problema s obućom

30 najslađih beba životinja
Oktobar 4, 2013
Kako negativne misli utječu na vaš život
Oktobar 6, 2013

Jednostavna rješenja za 10 najvećih problema s obućom

problemi-cipele
Učinite vašu obuću funkcionalnijom i udobnijom sa ovim savjetima i proizvodima!

Cipele koje se u trgovini doimaju udobnim poput kućnih papuča, mogu se pretvoriti u svoju suprotnost nakon večernjeg izlaska ili nakon par sedmica nošenja. Skoro nijedna trgovina ne dozvoljava povrat nošene obuće i zato trebamo biti veoma pažljivi kada kupujemo novi par cipela. Problem može biti u materijalu, obliku ili veličini. Brojevi obuće čak i u najskupljim trgovinama nekada ne odgovaraju pojedinačnoj duljini i širini stopala. Umjesto da držite svoje nove cipele u ormaru, pogledajte ovih 10 savjeta za najčešće cipelobleme.

1. Pretijesni kajšići

Većina kožnih kajšića se vremenom istegne, a to možete ubrzati vodom. Voda može nježno istegnuti kožu i prilagoditi je obliku vašeg stopala. Prije nego obujete cipele prvi put, lagano ih našpricajte vodom i nosite ih dok se ne osuše.

2. Žuljevi

ulosci

Najčešće se javljaju na petama zbog trenja među potplatima cipela i stopala. Da izbjegnete žuljeve, u svaku cipelu stavite specijalne uloške protiv žuljeva koji će apsorbovati trenje. Uloške možete kupiti u većini drogerija, ljekarni i trgovina obuće.

 

 

 

 

  

 

 

3. Bolni tabani

puna-peta

Cipele koje uzrokuju bolne tabane vjerovatno ne pružaju dovoljnu potporu u sredini stopala. Držite se provjerenih marki obuće ili barem odaberite cipele sa punom petom umjesto štikli. Cipele sa punom petom ravnomjerno raspoređuju težinu. Kada kupujete štikle, odlučite se za one kraće od 7 cm. Ako vam ipak većina cipela uzrokuje bol u tabanima, obratite se ortopedu koji će napraviti specijalne uloške izrađene prema obliku vašeg stopala. To će vam sigurno pomoći, ali cijena nije zanemariva.

 

 

 

 4. Znojenje stopala

puder-za-noge

Premale cipele mogu zagrijati stopala i izazvati žuljeve. Obuću uvijek kupujte na kraju dana kada su vam stopala umorna i otečena. Ali čak i kada veličina odgovara, materijal od kojeg su izrađene, može podići temperaturu. Vještačku kožu i gumu ostavite za hladnije vrijeme , a za toplije vrijeme odaberite materijale kao što je prirodna koža ili neko prozračno platno. Ako nosite čarape, uvijek odaberite pamuk umjesto vještačkih materijala kako bi upijale znoj. Još jedan trik: pospite unutrašnjost obuće dječijim puderom ili mirisnim puderom za obuću prije obuvanja – to će upiti svu vlagu.  

 5. Urezivanje u kožu

 jastucici-za-petuCipele koje se urezuju u vašu kožu su najbolnije za nositi. Sigurno mislite da su vam takve cipele tijesne, ali veća je vjerovatnoća da su prevelike. Pretjerano velike cipele su najveći uzrok urezivanja. Rješenje je da postavite jastučiće na stražnji dio obuće. Jastučić će spriječiti pomjeranje peta u obući i time zaustaviti urezivanje. Specijalne jastučiće možete kupiti u drogerijama i ljekarnama.

 

 

 

  

6. Zadebljala koža

namakanje

Tvrdu, mrtvu kožu koja se može pojaviti na tabanima i stranama velikih prstiju, može biti komplikovano ukloniti. Prevencija počinje sa pravilnim odabirom obuće. Izbjegavajte nositi obuću koja vam je premala ili preuska. Nosite čarape ili štrample da spriječite trenje. Ako već imate zadebljalu kožu na stopalima rješenje je namakanje u toploj vodi. Upotrebljavajte kamen za pete i redovno hidratizirajte stopala nekom hidratnom kremom.

  

7. Pete uranjaju u travu

zastitnici-za-petu1

Pozvani ste na vjenčanje na otvorenom? Razmislite dobro o svojim tankim štiklama. Ako baš morate nositi tanke štikle, stavite kapice koje će proširiti dno štikle i smanjiti šanse da se zaglavite u zemlji. U svakom slučaju, bolje je da se držite punih peta koje vizualno izdužuju noge kao i štikle, ali su mnogo udobnije i nećete imati ove probleme.

  

8. Oguljena koža obuće

ogrebotine

Jedna jedina ogrebotina može učiniti da vaše lijepe nove cipele izgledaju loše i staro. Iako ne postoji način da se u potpunosti izbjegnu, često poliranje obuće može pomoći. Što ih češće polirate, manja je vjerovatnoća da će se ogrebati. Za najbolje rezultate, jednom mjesečno operite cipele prije poliranja, nanesite kremu i ispolirajte ih mekanom krpom. Trebate imati na umu da je lakirana koža podložnija ogrebotinama.

  

9. Klimave pete

otpala-stikla

Često se dešava da se peta odvoji od đona. Ako se to desi u javnosti, može biti veoma neugodno. Nemaju sve cipele metalni spoj koji povezuje đon na petu. Zato prije kupovine, obujte cipele i prošetajte po trgovini da se uvjerite da se pete ne klimaju. Kakve god cipele da kupite, nemojte ih gurati naprijed-nazad kada ih nosite; to će oslabiti spoj. Ako se pete ipak odvoje, nema drugog rješenja nego da ih odnesete ih obućaru.

 

  

 

10. Izlizani potplati

potplatiPotplati obuće se mogu brzo istrošiti ako se često nose po asfaltu. Da biste to izbjegli, zalijepite zaštitnu gumu ili odnesite cipele obućaru koji će to uraditi za vas. To će spriječiti trošenje i klizanje i uveliko produljiti vijek trajanja vaših cipela.

 

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *