Šta trebate znati o ženskim šalovima

modne-lombinacije
Svakodnevne urbane odjevne kombinacije za ranu jesen
Septembar 6, 2013
zaborav
Mudrost zaboravljanja
Septembar 8, 2013

Šta trebate znati o ženskim šalovima

zenski sal

Kratka povijest ženskog šala

Silk-Chiffon-Scarf-mosaic-Muses-ancient-Rome-history-gifts-cmct45600 productlarge

Šalovi su se nosili još u antičkom Rimu gdje su se zvali sudarium, što na latinskom jeziku znači krpa za znoj. Pravljeni su od tankog platna i imali su praktičnu funkciju – brisanje čela. Međutim, šal je ubrzo zamijenio svoju prvobitnu funkciju i postao modni dodatak.

Šalove su nosili i hrvatski plaćenici, vojnici pamučne, a oficiri svilene. Francuzi su se jednostavno zaljubili u taj stil i od tada su šalovi postali važan dio mode.

U hladnijim podnebljima, ženski šalovi su izrađivani od vune ili neke druge teške tkanine kako bi održavali toplotu. U toplijim predjelima i tokom ljeta, lagani šal se nosio zavezan, prebačen ili isprepleten na neograničen broj načina. Šal je ulazio i izlazio iz mode tokom 20 stoljeća, a naročito je bio popularan tokom 50-ih kada su djevojke šalovima vezale kikice. Danas su marame i šalovi veoma popularni jer žene vrlo dobro znaju koliko šal može biti koristan.

 Vrste šalova

kako-nositi-sal
Svileni šal je bio jedan od statusnih simbola još od njegove pojave. Svileni šalovi izgledaju raskošno i lijepo. Svila je čvrsta, glatka i izuzetno dobro upija boju što rezultira snažnim i jarkim bojama. Lijepo „pada” i zadržava svoj oblik. Vuna je moderna, dugotrajna i prozračna. Zato, ako želite izgledati lijepo i kada je zima, nosite vuneni šal.
Ostale tople vrste šalova se izrađuju od vještačkog krzna, flanela ili flisa. Odabir vrste šala za hladne dane ovisi o stilu odjeće koju nosite. Flanel i flis su za ležerniji izgled, dok je krzno prikladnije za svečane varijante.

Elegantni šalovi se često izrađuju od žanila, angore ili pliša. Ovi šalovi izgledaju tako da se mogu nositi u skoro svakoj prilici. Ne bojte se nositi šal bez obzira o kakvoj se prilici radi, jer pravilno zavezan šal od neke fine tkanine može izgledati jako glamurozno.

Šalovi su također dostupni u širokom spektru stilova. Izaberite dugi šal koji se lako može omotati nekoliko puta oko vrata za postizanje maksimalne topline ili kraći šal koji možete zavezati na kosu ili ga nositi kao kajiš.
Možete birati između onih sa resama ili bez. Mnogi šalovi su i reverzibilni što pruža maksimalnu fleksibilnost.

 Šalovi od pašmine

pashmina

Neke žene pašminu smatraju izuzetno luksuznom tkaninom za šalove i marame. Pašmina se pravi od vune koja se dobiva sa trbuha himalajskih koza. Relativna malobrojnost ovih koza uz ogromnu potražnju tkanine dovela je do iznimno visokih cijena artikala izrađenih od pašmine u 1990-im. Danas se međutim komercijalno uzgajaju koze u vremenskim uslovima koji su identični onim na Tibetu. Ovo je dovelo do bolje dostupnosti i nižih cijena proizvoda od pašmine.

Tehnički, riječ pašmina se odnosi samo na artikle koji su izrađeni isključivo od vune. Ali, mnoge žene čistu vunu smatraju pregrubom i radije odabiru kombinaciju pašmine i svile. Ove mješavine su također i jeftinije. Neki proizvođači omekšavaju svoje proizvode od pašmine, time stvarajući tkaninu koja je slična kašmiru. Šalovi od pašmine su lijepi i dobro zadržavaju svoj oblik. Pašmina je osjetljiva, tako da će mješavina sa svilom produžiti vijek trajanja. Budite pažljivi sa svojim šalovima od pašmine, zaštitite ih kada ih ne koristite kako bi vam dulje trajali.

Kako vezati šal

Ne postoji najbolji način vezivanja šala. U principu, najbolje je eksperimentirati kada ste već odjeveni. Omotajte ga, ogrnite se, ležerno ga prebacite…. Pustite mašti na volju.
Ako vam je važno da šal ostane na mjestu bez klizanja, omotajte ga oko vrata i zavežite jednostavan čvor. Nisu vam potrebni fensi mornarski čvorovi, iako nećete ni pogriješiti ako ste dovoljno spretni da ga zavežete. Čvor možete istaknuti naprijed, postavljajući ga ispred okovratnika košulje ili haljine, ili ga svezati pozadi i sakriti ga kosom. Ako vam je ovo komplikovno, jednostavno upotrijebite štipaljku za šal koja će držati šal i pričvrstiti ga na majicu ili haljinu.

Kako nositi šal

scarf-tying-ideas
Šal možete nositi na bilo koji način. Šal se tradicionalno nosi oko vrata na jedan ili drugi način. Međutim, danas je uobičajeno da se šal nosi kao suknja, top, pojas ili ukras za kosu. Veći šal je bolji ako ga namjeravate pretvoriti u odjevni predmet, dok su oni manji bolji ako ćete ga iskoristiti za kosu. Možete omotati šal oko glave i zavezati ga oko repa. Veliki kvadratni šalovi su najpogodniji za odjeću ili pojaseve, dok su uski dugi šalovi prikladniji za nošenje oko vrata.

Za egzotičan izgled, zavežite elegantan šal oko kukova. Ovo posebno lijepo izgleda ako se nosi u kombinaciji sa dugom suknjom. Marama će odvratiti pogled sa vašeg struka što će vas automatski učiniti vitkijom. Ovakav izgled podsjeća na trbušne plesačice i dodaje dašak mistike.

Ako nosite šal kako bi vam bilo toplije, odaberite šal koji je dovoljno dug da se može presaviti i još omotati oko vrata.

Ženski šal je moderan dodatak koji ima široku primjenu. Dostupni su u različitim tkaninama od jednostavnih do elegantnih i u širokom rasponu veličina i stilova. Mnoge žene smatraju da posjedovanje niza šalova pruža neograničene mogućnosti za bilo koju odjevnu kombinaciju.
Eksperimentirajte sa različitim načinima nošenja i vezivanja šalova. Možete otkriti da ste se zaljubili u svoj najskromniji šal.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *