Znate li pravilno oprati kosu

istanbul
Čarobni Istanbul – 13 top destinacija
Oktobar 8, 2013
naslovna-smokey-eyes
12 uputstava za savršeni smokey eyes makeup
Oktobar 9, 2013

Znate li pravilno oprati kosu

pranje-kose

 1. Počnite sa ispiranjem.

Baš kao što i rublje treba isprati prije nego se doda deterdžent, tako i kosa zahtijeva temeljito ispiranje prije šamponiranja. Vruća voda će otvoriti kutikule, što je dobro za uklanjanje zaostale prljavštine ili nekog proizvoda za kosu. Na taj način kosa će lakše apsorbovati ulja iz regeneratora za kosu.

2. Ako imate dugu kosu, prvo stavljajte regenerator.

Da, zaista! Ako vam kosa dopire ispod ramena, zaštitite osjetljive vrhove od isušivanja i oštećivanja tako što ćete na njih nanijeti malo regeneratora i lagano isprati, prije nanošenja šampona. Ovo ne samo da će vrhove očuvati zdravim, nego će i popuniti moguće praznine u kutikuli,  a kosa će biti mekša i sjajnija.

3. Šamponirajte samo tjeme.

Šamponirati trebate samo tjeme, naročito potiljak. Šamponirajte od korijena do vrhova. Kosa najbliža tjemenu je najmlađa i neizbježno najmasnija, dok su vrhovi najstariji i obično su najsuši, što ih čini najosjetljivijim dijelom kose. Ne nanosite više šampona nego što trebate. Dovoljna količina šampona za pranje kose je veličine novčića. Ako vam je kosa duga ili gusta, poduplajte količinu.

4. Budite nježni.

Grubo trljanje može trajno oštetiti kutikulu dlake što dovodi do pucanja i kovrčanja dlake. Kada perete kosu, zamislite da perete svoj najskupocjeniji odjevni predmet – veoma pažljivo.
Pranje počnite trljanjem korijena. Vertikalni pokreti srednje jačine povećavaju dotok krvi u tjeme i stimulišu rast kose. Ne koristite kružne pokrete jer ćete tako zapetljati kosu.

5. Ne šamponirajte više puta.

Unatoč instrukcijama na šamponu, nema potrebe da kosu šamponirate dva puta. Izbjegnite opadanje kose tako što ćete samo jednom nanijeti šampon u toku pranja, to je sasvim dovoljno. Ali ako vam je kosa ekstremno zaprljana i prvi šampon nije proizveo pjenu, tada šamponirajte dva puta.

6. Regenerator nanosite od sredine prema vrhovima.

Nakon što isperete šampon, iscijedite vodu iz kose prije nego nanesete regenerator.  Šnalom podignite kosu i nastavite sa tuširajem, a ispiranje kose ostavite za kraj. Što duže regenerator stoji, bolje će se apsorbovati. Ne stavljajte regenerator na korijen kose jer je tu skoncentrisano prirodno ulje iz tjemena.

7. Završite sa ispiranjem hladnom vodom.

Hladna voda će čvrsto zatvoriti kutikule i obložiti dlaku zaštitnim slojem, što će rezultirati sjajnijom kosom.

8. Lagano sa ručnikom

Ne trljajte kosu ručnikom, time ćete samo uzrokovati štetu i postići umrtvljen izgled kose. Umjesto toga, lagano iscijedite višak vode i ostavite kosu da se suši na zraku.

Još savjeta za pranje kose

Koristite šampon i regenerator koji su namijenjeni vašem tipu kose. Ako vam je kosa suha, odaberite hidratantne proizvode. Ako bojite kosu, odlučite se za proizvode koji su namijenjeni za farbanu kosu. Volumizirajući šamponi isušuju kosu tako da su oni najbolji za tanke tipove kose kojima bi hidratantni proizvodi bili preteški.

Koliko često trebate prati kosu ovisi o tipu vaše kose. Ako imate masnu ili tanku kosu, onda je trebate prati svaki dan. Za normalnu i suhu kosu preporučuje se pranje tri puta sedmično.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *