Njega kovrdžave kose

Maska za lice od kafe
Oktobar 19, 2013
10 Makeup trikova za podmlađivanje vašeg lica
Oktobar 20, 2013

Njega kovrdžave kose

 njega-kovrdzave-kose

Znati kako pravilno njegovati kovrdžavu kosu je imperativ za njezin savršen izgled. Kovrdžava kosa može postati neposlušna i tako izgledati neuredno.

Pročitajte i saznajte sve o odgovarajućim proizvodima, sredstvima i tehnikama za postizanje savršenog izgleda kovrdžave kose.

Pranje kovrdžave kose

Šampon namijenjen za kovrdžavu kosu pruža kosi i njezinom korijenu odgovarajuće vitamine koji su potrebni da bi kosa izgledala bujnije. Za djevojke koje imaju ovaj tip kose, veoma je važno da ne peru kosu više od dva puta sedmično. Češće pranje uklanja prirodna ulja i kosa može izgledati suho i spljošteno. Nakon svakog pranja kose šamponom, koristite balzam ili regenerator da rehidratizirate kosu. Balzami koji se ne ispiru (leave-in balzami) sprječavaju „neposlušnost“ kose i vraćaju joj prirodan sjaj.

Četke i češljevi

Izbjegavajte četke i češljeve sa uskim proredom zubaca. Oni mogu previše raščešljati kosu tako da ona dobije veći volumen nego što treba. Češalj sa širokim zupcima je najbolja opcija za sprječavanje raščupanog izgleda i lomljenja.

Raspetljavanje

Raspetljavanje je naročito važan proces kada je u pitanju kovrdžava kosa. To radite odmah nakon pranja, dok je kosa svježe vlažna i kondicionirana počnite otpetljavati prstima. Nastavite proces češljem sa širokim zupcima od krajeva prema korijenu. Nakon otpetljavanja, isperite kosu još jednom. Nemojte čekati da se kosa osuši pa onda otpetljavati jer ćete je tako samo raščupati.

Sušenje

Ne preporučuje se sušenje kovrčave kose fenom. Najbolje je pustiti da se suši na zraku. Četkanje mokre kose može izazvati njezino lomljenje. Posušite je ručnikom, ne trljate nego nježno pritisnite kako bi ručnik upio višak vlage.

Oblikovanje

Koristite proizvode koji sadrže hidratizirajuće sastojke. Nanošenje pjene na mokru kosu može očuvati zdrav izgled kovrdži. Serum za sjaj je također odličan završni proizvod jer kosi daje prirodan sjaj, kompletirajući vaš izgled. Lokne oformite tako što ćete nanijeti pjenu ili serum na dlanove i zatim uzeti pramen u šaku i pritiskati krajeve ka korijenu.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *