Lagane aktivnosti za bolesnu djecu

Gljivične infekcije – šta trebate znati
Septembar 4, 2013
Tiramisu u čaši
Septembar 5, 2013

Lagane aktivnosti za bolesnu djecu

bolesno-dijete

Da li ste kod kuće sa bolesnim djetetom? Ono što vašem djetetu najviše treba je odmor, ali to je veoma teško osigurati često mrzovoljnoj, bolesnoj djeci bez pomoći televizije.

Pokušajte sa ovim laganim aktivnostima, kojim ćete doprinijeti ozdravljenju vašeg djeteta, ali ćete i provesti neko kvalitetno vrijeme zajedno.

Društvene igre

Vrijeme je za igre sa kartama, društvene igre, zagonetke, slagalice i sl. Imajte na umu da bolesna djeca imaju veoma nizak prag frustracije. Radije odaberite igre u kojima surađujete, a ne one u kojima se natječete. Ako gubitak u tomboli ili neuspjeh u slaganju puzle od 500 komada dovedu do izljeva bjesa, radije držite takve igre u ormaru.

Modeliranje

Pravite nešto od gline ili plastelina. Pokušajte napraviti nešto jednostavno od sitnica koje imate u kući. Dekorišite praznu kutiju od maramica ili rolnu od kuhinjskih ubrusa. Ne brinite ako niste super vješti. Suština ove aktivnosti nije u konačnom rezultatu nego u samom procesu. Ako vaše bolesno dijete ne može doći do stola, postavite mu sklopivi poslužavnik na krevet.

Igra glume

Napravite bolnicu za igračke. Pretvarajte se da su igračke bolesne i pomozite djetetu da se brine o njima. Izmjerite medi temperaturu, pitajte ga kako se osjeća. Kroz ovu igru vaše djete može indirektno izraziti svoja osjećanja, dajući vama šansu da im bolje pomognete.

Crtanje

Otvorite novu kutiju voštanih bojica ili flomastera. Predložite djetetu da zajedno nacrtate neke stvari koje možete učiniti zajedno kada se vaše dijete bude osjećalo bolje, ili zajedno obojite neku sliku iz bojanke.

Knjige

Čitajte djetetu njegovu omiljenu knjigu.

Fotografije

Gledajte zajedno slike vašeg djeteta kada je bio/la beba. Donesite svoj telefon, kompjuter ili digitalnu kameru sa slikama, a ako ste stara škola – albume sa slikama.

Audio knjige

Ne morate ih kupovati. Mnogo sajtova nudi besplatne priče za djecu koje mužete reproducirati na svom kompjuteru, mobitelu ili MP3 plejeru.

Video chat

Iskoristite svoj mobitel ili kompjuter da nazovete baku i djeda ili druge rođake i drage ljude, koristeći Skype ili neki drugi servis. Pogled na prijateljsko lice može izmamiti osmijeh na lice vašeg mališana, a vama dati neprocjenjivih par minuta predaha.

Koliko god da volite svoju djecu, kada se prehlade ili dobiju gripu, to može biti podjednako teško i za vas koliko i za njih. Kako bi period bolovanja prošao bez vaših frustracija, trebali biste se držati sljedećih savjeta.

  1. Česte promjene. Djeca se lako i brzo zasite aktivnosti. Budite spremni na često ubacivanje u drugu brzinu. Da biste sebi olakšali, zapišite na papir listu mogućih aktivnostii na početku dana.
  2. Postavite različita mjesta za odmor. Nemojte provoditi vrijeme na istom kauču kao i vaše djete cijeli dan. Umjesto toga, namjestite par udobnih mjesta za male bolesnike – krevet, kauč u dnevnom boravku ili fotelju u nekoj drugoj prostoriji u kojoj boravite.
  3. Ograničite vrijeme gledanja televizije i igranja video igara. Televizija dobro dođe kada su djeca bolesna, ali, gledanje televizije i igranje video igara neće pružiti odmor koji vaše dijete treba. Kada djeca gledaju neku emisiju, to ih može držati budnim dulje no što bi trebali biti. Ista stvar je i sa video igricama, one ih vuku da nastave dalje kako bi prešli na sjedeći nivo. Kada djeca rade nešto mirnije kao što je čitanje ili bojanje, veće su šanse da će na vrijeme odložiti knjigu ili bojice kada dođe vrijeme za spavanje.
  4. Budite pripremljeni. Nastojte imati tajnu zalihu bojanki, naljepnica ili malih igračaka negdje u ormaru. Iznesite ih kada se vaše dijete razboli. Sam pogled na nešto novo u kući će im zaokupiti pažnju.
  5. Ostavite svoj posao po strani. Ako ste roditelj koji radi i koji je neočekivano morao ostati kod kuće da brine o bolesnom djetetu, oduprite se porivu da obavite sve poslove. Ne možete se brinuti o svom bolesnom djetetu i raditi svoj posao kod kuće cijeli dan. Pokušaj da radite oboje vas samo može dovesti do toga da se osjećate napeto i frustrirano.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *