Kako navesti djecu da jedu zdravu hranu

Kako očistiti kavez za ptice
August 19, 2014
Kako spriječiti opadanje kose
Oktobar 27, 2014

Kako navesti djecu da jedu zdravu hranu

kako-navesti-dijete-da-jede-zdravije

Jedna od najtežih bitaka u odgoju djece je naučiti ih da jedu raznovrsnu zdravu hranu i povrće.

 Nakon svih knjiga o roditeljstvu i savjeta stručnjaka, novo istraživanje je došlo do trika koji će pomoći svakom roditelju, a to je blefiranje. Ako djetetu kažemo da je određena hrana zdrava, postoje velike šanse da će je dijete manje voljeti.

Dakle, ako ne govorimo djeci da je povrće zdravo, ohrabrit ćemo ih da konzumiraju zdraviju hranu. Da bi testirali ovu hipotezu, naučnici su djeci čitali priče o djevojčici koja je jela mrkvu. Jednoj grupi djece je rečeno o prednostima konzumiranja mrkve, dok drugoj grupi nije rečeno ništa.

“Predvidjeli smo da ako je hrana djeci predstavljena na način da će od nje postati jači ili kao alat za postizanje ciljeva, kao što su naučiti čitati ili brojati, djeca će zaključiti da ta hrana nije ukusna pa je neće htjeti jesti,” rekao je autor studije Michal Maimaran (Kellogg School of Management, Northwestern University) i Ayelet Fishbach (University of Chicago, Booth School of Business).

Djeca kojoj je ponuđena užina, a kojoj pri tome nije rečeno o koristi jedenja mrkve, pojela su više mrkve od one djece koja su znala zašto je mrkva dobra. Logika iza ove korelacije je ta da ako djeca znaju da je nešto zdravo, pretpostavljaju da ima loš okus.

“Roditelji i staratelji koji se muče da navedu djecu da jedu zdravije bi trebali da serviraju hranu bez da govore bilo šta o hrani, ili ako mogu zvučati uvjerljivo, da naglase kako je hrana ukusna,“ zaključuju autori.

Prema podacima Centers for Disease Control and Prevention (CDC), debljina kod djece se udvostričila, a kod adolescenata učetverostručila u posljednjih trideset godina, što govori o važnosti promovisanja zdrave ishrane i važnosti istraživanja tog područja.

Istraživanja su pokazala da je najčešći uzrok debljine kalorijska neravnoteža, na što utječu genetski, bihevioralni i faktori okoline.

Prema pisanju magazina Parents, da bi djeca bila zdravija, roditelji mogu uvesti nekoliko promjena, uključujući izradu rasporeda obroka, planiranje večere unaprijed, postepeno upoznavanje sa novom hranom, izbacivanje nezdrave hrane iz jelovnika i dozvoljavanje povremenih poslastica. Stručnjaci kažu da se roditelji ne bi trebali služiti podmićivanjem hranom za dobro ponašanje jer to stvara negativne asocijacije na hranu. Naprimjer, ako date djetetu poslasticu za dobro ponašanje ili ako ga prisiljavate na zdravu hranu, to može samo rezultirati većim izljevima bijesa i odbacivanjem zdrave hrane.

Još jedan sjajan način da ohrabrite svoje dijete da jede zdravu hranu je da im budete dobar primjer. Loše prehrambene navike djeca uče u domovima i njihove buduće prehrambene navike se stječu još u ranoj dobi.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *