3 načina da djeci olakšate javni nastup

messy
Kako držati nered pod kontrolom
Septembar 21, 2013
family
Kako sebi olakšati život
Septembar 22, 2013

3 načina da djeci olakšate javni nastup

djeciji nastup

To je važna životna vještina koja se može i treba razvijati!

Javni nastup za djecu

Kroz život, dijete će morati komunicirati, ubjeđivati i prezentirati drugim ljudima, profesionalno i društveno. Čak se i mnogi odrasli povlače u sebe kada trebaju učiniti takvu stvar, naročito pred publikom. Ali ako ohrabrujete svoje dijete da na zabavan način nauči vještine koje su potrebne za efektivne javne nastupe i prezentacije još od malih nogu, oni će odrasti u samouvjerene komunikatore koji mogu učiniti nešto za svoju okolinu koristeći se pravim riječima u pravo vrijeme.

Aktivnosti

Ovo su neke zabavne i neobične aktivnosti koje možete raditi sa svojom djecom kako biste ih opremili sa govornim i komunikacijskim vještinama:

1. Promatrajte put: Tokom vožnje, šetnje ili u javnom prijevozu, pitajte svoje dijete da vam opiše okolinu u jednoj minuti. Neka razmisle o oblicima, bojama i onome što se događa. Nakon nekoliko pokušaja, dana ili sedmica, vaše dijete će početi da govori čistije, razgovjetnije i izoštrit će vještinu zapažanja koja je ključna za dobar govor.

2. Vuf igra: Ova urnebesna igra će izgraditi sposobnost vašeg djeteta da razmišlja svojom glavom – veoma bitno za prezentacijske vještine. Odaberite neku čestu riječ kao što je –to ili –da. Recite mu temu o kojoj će govoriti 30 sekundi. Svaki put kada se odabrana riječ pojavi treba je zamijeniti sa vuf ili nekom drugom riječi koju vi odaberete. Naprimjer: Vuf je moj bicikl. Drago mi je Vuf ne pada kiša.

3. Zamisli životinju: Sastavite grupu od članova porodice, komšija i prijatelja sa svojom djecom. Neka svaki član grupe zamisli jednu životinju i dajte im jedan minut da razmisle kako će je opisati. Svakog člana grupe ispituje drugi o veličini, boji, staništu i drugim osobinama, sve dok ne otkrije o kojoj životinji se radi. Ovo će povećati samopouzdanje vašeg djeteta jer će imati priliku da govori pred publikom o informacijama koje samo on ili ona zna.

Da li vi imate nekih zabavnih ideja za poboljšanje komunikacijskih vještina za djecu? Nadamo se da će ove aktivnosti potaknuti neke kreativne ideje kod vas.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *