Bračna pravila koja trebate prkršiti

Kako brzo napraviti dobru frizuru
Novembar 10, 2013
Kad vam život pruži limun – ispolirajte cipele
Novembar 12, 2013

Bračna pravila koja trebate prkršiti

bracna-pravila-koa-trebate-prekrsiti

Vas dvoje trebate sve raditi zajedno; izgladiti svaku nesuglasicu (bez svađe); provesti svaku noć u istom krevetu i nikada dozvoliti da vam bude dosadno.

Ova i ostala tzv. bračna pravila trebaju ozbiljno preispitivanje. Ne samo zato da su pravila koja je slijedila vaša majka zastarjela, nego su i izrazito štetna. Ustvari, kršenje nekih bračnih pravila može biti najbolja stvar koju možete uraditi za svoju vezu. Ovo su bračna pravila koja s pravom trebate prekršiti:

Nikada ne idite u krevet ljuti

Odakle li je samo ovo došlo? Izgleda da ovo shvatanje seže još iz Biblije u kojoj se savjetuje da ne ispoljavamo svoju ljutnju. Ali pokušavati riješiti problem kada ste umorni i pod stresom vas neće dovesti nigdje. Složite se da se ne slažete i razmatrajte problem kada ste odmorni.

Uvijek budite 100% iskreni

U braku, biti uvijek iskren nije najbolji izbor. Naprimjer, ne trebate dijeliti podatke o prošlim vezama. To će dovesti do poređenja, a kada dođe do poređenja neko je u prednosti. Zaključak: Trebate biti ljubazni i brižni kada se radi o partnerovim osjećanjima.

Nikada ne idite na odmor jedno bez drugoga

Nekako dođe prirodno da slobodno vrijeme provodite zajedno. Jedan mogući problem kod ovog pravila je da vi i vaš suprug nemate istu definiciju savršenog odmora (vi volite skijanje, on je više za plažu). Druga opasnost je vjerovanje da morate biti jedno drugome sve, to jednostavno nije realistično. Nekada se može desiti da vi želite provesti vikend na jedan način, a on želi ići kampirati i obratno. Kod ovoga je samo bitno da ne idete na odmor jedno bez drugoga baš svaki put.

Svađa će dovesti do razvoda

Zapravo, istraživanja pokazuju da parovi koji se nikada ne svađaju, koji se suzdržavaju i izbjegavaju konflikt, imaju veće šanse za razvod. Morate pronaći načine da se svađate zdravo i produktivno (bez okrivljivanja, vrijeđanja i sl.). Konflikti u kojima i dalje poštujete jedno drugo su mnogo bolji od toga da „držite jezik za zubima“.

Kada dobijete djecu, ona dolaze na prvo mjesto

Toliko često parovi stavljaju svoju vezu „na čekanje“ kako bi bili dobri roditelji. Ali, takvi parovi čine ustvari suprotno. Učiniti svoju vezu top prioritetom nije dobro samo za vas, nego i za vašu djecu koja će se osjećati sigurnije sa roditeljima koji imaju vezu punu ljubavi. Napravite vrijeme samo za sebe u kojem nećete razgovarati o djeci, vrijeme koje ćete ispuniti zabavnim aktivnostima  i uživati u društvu jedno drugoga. Djeca će biti sasvim uredu.

Nikada ne trebate spavati u odvojenim krevetima

Mit je da parovi uvijek spavaju bolje i udobnije zajedno nego odvojeno. Možda jedan partner spava nemirno ili drugi ustaje rano, a partner drži upaljeno svjetlo za čitanje do kasno u noć. Pa ako jedno od vas povremeno prespava u drugoj sobi, nije velika stvar. Dobar san je od vitalne važnosti za zdravlje vašeg uma, tijela i braka.

Partneri bi trebali imati ste hobije

Provoditi svaki slobodan momenat na svoj hobi dok vaš suprug koristi sve svoje slobodno vrijeme za svoj hobi nije dobro za vaš brak, ali to ne znači da trebate prestati raditi ono što volite samo zato što se to vašem partneru ne sviđa. Odustajanje od svojih strasti je isto kao i odustajanje od svoje neovisnosti, a bez neovisnosti ljudi u braku se osjećaju zarobljeno. Slijedite svoje zasebne interese i pronađite aktivnosti u kojima oboje uživate.

Ako nema iskre, osuđeni ste na kraj

Mnogi bračni parovi razumiju da neće uvijek osjećati leptiriće u stomaku od zaljubljenosti. Ali mnogi vjeruju da kada nestane te iskre, da je to signal da je vezi došao kraj i da trebaju tražiti novu. Dugotrajne veze opstaju na predanosti i povjerenju iz čega izrasta ljubav. Pogrešno je misliti da bi veza uvijek trebala biti kao prvog dana.

Dosadno je loše

Problem sa ovim tzv. pravilom je da parovi često miješaju mirnu, predvidljivu vezu  sa lošom vezom. Veze ispunjene dramom su možda uzbudljivije, ali na duge staze to nije zdravo. Nije li bolje da „dosadno“ znate gdje je vaš partner svaku noć nego da budete „uzbuđeni“ zbog konstantnih uspona i padova? Bolje je imati siguran, opušten i „dosadan“ život. Uzbuđenje uvijek možete dodati odmorima, putovanjima i različitim aktivnostima.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *