Plave vs. smeđe oči: Šta vaše oči govore o vama?

fitness-motivacija
15 citata koji će vas motivirati na vježbanje
Oktobar 18, 2013
maska-od-kafe
Maska za lice od kafe
Oktobar 19, 2013

Plave vs. smeđe oči: Šta vaše oči govore o vama?

smedje-vs-plave-oci

 U istraživanju su učestvovali sudionici koji su posmatrali lica žena i muškaraca, a zatim su ocjenjivali njihovu vjerodostojnost. Veći broj sudionika je osjetio da osobe sa smeđim očima ulijevaju više povjerenja nego osobe sa plavim očima, ali boja očiju ne mora biti definišući faktor.

Kod muškaraca, to se uglavnom svelo na oblik lica: sudionici istraživanja su rekli da više vjeruju muškarcima s okruglim oblikom lica i velikim usnama nego muškarcima sa uskim licem.
Što se tiče žena, oblik njihovog lica nije utjecao na rezultate kao kod muškaraca. Interesantno da kada su im pokazana identična muška lica sa drugačijom bojom očiju u odvojenom istraživanju, sudionici su im ponovo izrazili svoje povjerenje.

Zaključak je da oblik lica i boja očiju utječe na to hoćemo li nekome vjerovati ili ne.

Ostaje pitanje: zašto se muškarci procjenju na osnovu karakteristika lica, a žene na osnovu boje očiju? I šta je to kod očiju i oblika lica što čini da nekome vjerujete ili ne? Odgovori tek trebaju doći, ali za sada smo zaintrigirani da pogledamo oči nekih poznatih ličnosti, sa različitim oblicima lica. Pogledajte i sami donesite svoj sud.

{phocagallery view=category|categoryid=22|limitstart=0|limitcount=0|displayname=0|overlib=1}

 

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *