40 tajnih mogućnosti iPhonea

mrlje-na-odjeci
Kako ukloniti mrlje
Septembar 30, 2013
mafini
10 savjeta za savršene mafine
Septembar 30, 2013

40 tajnih mogućnosti iPhonea

Kwikboost Blog 5WaysTo Cover Photo-c8a9d9b017881bd0fa67a2c897f9da82-760x300-9-crop

Bacite pogled na ovaj super popis, bit ćete sretni kada otkrijete sve mogućnosti vaše omiljene spravice.

 

1. Koristite + dugme za glasnoću kao okidač

Kada fotografišete držeći iPhone jednom rukom, lako se desi da napravite mutne fotografije. To možete popraviti tako što ćete držati vaš iPhone objema rukama horizontalno i zatim pritisnuti + dugme koje služi za pojačavanje zvuka. Sada imate stabilnu fotografiju!

2. … i vaše slušalice također

Isti trik djeluje i na + dugmetu na vašim slušalicama. Ovo je posebno praktično ako imate Glif ili sličan tripod za svoj iPhone. Ako već niste pogodili, ovo također djeluje i na Bluetooth slušalicama.

3. Dodajte novi fotoalbum

Ako želite da podijelite svoje fotografije u više albuma, slobodno se koristite sljedećim trikom. Idite na Foto app, kliknite Uredi u gornjem desnom uglu, zatim kliknite na + na gornjoj lijevoj strani ekrana. Sada samo unesite ime albuma i novi album je kreiran.

4. Brzi pregled slika koje ste upravo uslikali

Želite pregledati slike koje ste upravo uslikali? Otvorite Kamera app i povucite prstom s lijeva nadesno. To će pokazati posljednje snimljene slike, a vi možete na miru nastaviti dalje.

5. Uslikajte sliku duplim pristiskom prsta

Zaslon vam je zaključan, a vi želite da slikate?  Dupli pritisak na startno dugme, zatim pogledajte s desne strane klizača za otključavanje, naći ćete ikonicu kamere. Pritisnite je i možete početi slikati.

6. Uredite fotografije

Te crvene oči na slici izgledaju užasno, je li tako? Kada bi samo postojao neki način da popravimo fotografije tako da izgledaju savršeno. Izgleda da postoji. Samo pristisnite Uredi na bilo kojoj slici i pojavit će se alati u traci na dnu ekrana. Oni nisu baš super opsežni, ali će odlično obaviti posao u nevolji.

Poruke & Email funkcije

Svi mi tipkamo na iPhoneu, bilo da šaljemo tekstualne poruke ili odgovaramo nekome na email. Zašto sebi ne olakšati život? Ovih par trikova će vam pomoći kada se koristite tipkovnicom.

7. Ekspanzija teksta

Da li vam se često desi da tipkate istu stvar milion puta dnevno? Idite na Postavke > Općenito > Tipkovnica i tražite Prečica. Zatim unesite frazu i odgovarajuću kraticu. Sljedeći put kada unesete tu kraticu pojavit će se željena fraza. Ovo je posebno korisno za stvari kao što su vaša email adresa, vraćam se odmah i sl.

8. Dodajte Emoji

Ako volite koristiti emotikone, dodajte Emoji tipkovnicu u postavke. Jednostavno idite na Postavke > Općenito > Tipkovnica, zatim dodajte Emoji tipkovnicu. Ovo isto važi i ako želite dodati tipkovnicu na nekom drugom jeziku.

9. Koristite dodatne karaktere

Želite da akcentirate neku riječ, npr. Montréal? Samo držite pritisnuto slovo koje želite akcentirati i pojavit će svi dodatni karakteri. Odaberite onaj koji vam treba i to je sve.

10. Uključite Caps Lock – Velika slova

Ako ste zaista ljuti na nekoga i želite mu očitati lekciju ili jednostavno volite tipkati velikim slovima, uključite velika slova tako što ćete dva puta brzo pristisnuti shift dugme.

11. Potražite riječ u rječniku

Ne znate šta neka riječ u vašem omiljenom romanu u iBooku znači? Pitate se zašto je vaš prijatelj upotrebio tako kompleksnu riječ u tekstu? Potražite je koristeći se iOS rječnikom. Samo pritisnite riječ oko koje imate dilemu i zatim pristisnite Definiraj. Sada znate odgovor i možete adekvatno odgovoriti.

12. Označite Email zastavicom

Da biste to uradili, idite na Dolazno, pritisnite Uredi i onda odaberite mailove koje želite označiti zastavicom. Selektirajte Označi zastavicom i to je sve.

13. RTF (Rich text Format) Email

Sada je dostupan RTF za sve one koji žele da njihov email izgleda fensi. Samo označite riječ ili riječi tako što ćete ih kratko pritisnuti, zatim pritisnite BIU da odaberete Podebljaj, Kurziv ili Podcrtaj.

14. Potvrda o čitanju u iMessage

IOS 5 nam je donio iMessage, a sa time i mogućnost da dobijemo potvrdu da je poruka pročitana. Ovu opciju ćete uključiti tako što ćete otići na Postavke > Poruke i uključite Šalji/Primaj potvrde čitanja.

Siri

Siri je promijenio način na koji komuniciramo sa svojim iPhoneom, i jedna je od najvećih mogućnosti iPhona 4S. Ako imate jedan, ovih par trikova će vam dobro doći.

15. Tvitajte putem Sirija

Zar ne bi bilo sjajno kada bi Siri omogućio da diktirate svoje tvitove? Ispostavilo se da je to moguće. Prvo pročitajte „tvitanje putem SMS-a“, koje je dostupno na twitter.com. Jednostavno dodajte Twitter kao kontakt u svojim Kontaktima i tretirajte ga kao i bilo koji drugim kontakt kojem šaljete poruku. (Usput, ako vas Siri gnjavi zbog toga što ste upisali riječ Twitter, upišite neku drugu riječ koju ćete zapamtiti i to će biti uredu.) Ovo isto važi i za Facebook.

16. Pristupite Siriju prislanjajući iPhone na uho

Za ovo ne zna svako, ali postoji još jedan sjajn način kako da dođete do Sirija, a koji  ne uključuje pritiskanje startnog dugmeta. Idite na Postavke > Općenito > Siri, zatim odaberite Podigni za govor. Tako će svjetlosni detektor na  iPhonu detektovati kada prislonite iPhone na uho i Siri će se pokrenuti. To je zgodan način da se koristite Sirijem na javnom mjestu, a da ne izgledate kao kreten.

Web

Jedna od najboljih stvari kada je iPhone u pitanju je ta da kada se prvi put pojavio, imao je dobra rješenja za web tako da su korisnici mogli vidjeti cijele stranice, ne samo one optimizirane za mobitele. Ako želite izvući najviše iz vašeg pretraživanja interneta, ovih par savjeta će vam pomoći da stvari idu glatko.

17. Privatno pretraživanje

Želite biti sigurni da se vaše informacije neće pojaviti na Internetu putem Safari pretraživača? Postoji brz način da se to popravi: Idite na Postavke > Safari i zatim kliknite Privatno pretraživanje. Sada su sve vaše aktivnosti na webu tajna, možete nastaviti pretražiti sigurni u diskreciju.

18. Napravite listu čitanja

Ako se ne koristite servisima kao što su Pročitaj kasnije ili Instapaper, a želite gledati web stranice bez reklama, samo označite Čitač koji je ugrađen u Safari. Kliknite na malo dugme Čitač odmah pored URL-a i vaš članak će se pojaviti lišen svakih ometanja.

19. Dodirnite da se vratite na vrh

Nije li gnjavaža kada pretražujete duge stranice i onda ih opet morate povlačiti dolje da biste vidjeli URL traku? Samo dodirnite vrh ekrana pored sata i Safari će pokazati traku sa adresom.

20. Spašavanje slika

Ako nađete sliku na nekoj stranici koju želite sačuvati kao pozadinsku sliku ili ikonu, samo držite prst na slici sekundu ili dvije. Pojavit će vam se meni na dnu ekrana sa opcijama Spasi sliku ili Kopiraj na clipboard. Kada je sačuvate, naći ćete je u vašem Fotoalbumu.

Postavke

Možete dosta toga promijeniti u iOS-u sa par postavki. Ne vjerujete nam? Dopustite da vam pokažemo!

21. Ažurirajte svoj Operativni Sistem

Jedna od prednosti iOS je ta da ga možete lako ažurirati. To je sasvim jednostavno. Idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera i možete vidjeti da li ste u toku ili vaš sistem treba ažuriranje.

22. Podesite Obavještenja

Vjerovatno ste se već poigrali sa svojim obavještenjima, ali postoji još mnogo načina na koje vas aplikacije mogu upozoravati i slati obavještenja. Idite na Postavke > Cenar za obavijesti, tamo možete podesiti način na koji želite da vas određene aplikacije obavještavaju. Sve je jasno opisano tako da ćete to lako riješiti.

23. Prilagodite Vibraciju

Jedna, često zaboravljena, opcija koja je dostupna u iOS-u je podešavanje vibracija. Prvo idite na Postavke > Općenito > Pristupačnost i uključite Odabir vibracije pod Sluh. Zatim idite na Postavke > Zvukovi. Na dnu se nalaze Uzorci vibracije. Kada to odabere moći ćete kreirati vlastitu vibraciju. Jednostavno odaberite uzorak koji želite. Ove vibracije možete dodijeliti kontaktima ili ih koristiti za cijeli sistem.

24. Podesite blic kamere za obavještenja

LED svjetlo na vašem iPhoneu nije samo zgodan za fotografiranje u mraku, nego se može koristiti za obavještenja, slično većini BlackBerry telefona. Idite na Postavke > Općenito > Dostupnost i uključite klizač za LED blic za Obavijesti, i sljedeći put kada nešto primite, Led će zasvijetliti u skladu s tim.

25. Prilagodite zvukove upozorenja

Ko želi da mu iPhone zvuči kao kod ostalih? Mi ne, zato podešavamo tonove koristeći se jednostavnim trikovima. Idite na Postavke > Zvukovi i tu ćete moći podesiti od Alarma kalendara do Melodija zvona, samo odaberite šta želite.

26. Automatska preuzimanja

Ako imate više uređaja na iOS-u ili naručujete stvari na svoj kompjuter, jedna opcija koja će vam pomoći da sinhronizirate uređaje je dopuštanje Automatskog preuzimanja Muzike, Aplikacija i Knjiga. Idite na Postavke > Store i označite ono što želite. Sada će svi vaši uređaji biti sinhronizovani.

27. Zabava sa AirPlay

Ako imate iPhone 4S, iOS 5  onda možete prikazati zaslon vašeg iPhonea na vašem Apple TV-u. Dva puta pritisnite startno dugme kako bi se pojavila traka na dnu ekrana. Pomjerite je dva puta nadesno. Pritisnite AirPlay dugme i odaberite na koji se Apple TV želite povezati. Sada sve što je na vašem iPhoneu, bit će i na vašem Apple TV-u u isto vrijeme.

28. Promijenite zadana upozorenja

Ako upotrebljavete aplikaciju Kalendar, onda znate da su zadana upozorenja ugrađena u sistem, a znate li kako ih promijeniti? Idite na Postavke > Mail, Kontakti & kalendari > Zadana vremena alarma (nalaze se negdje na dnu) i podesite vrijeme kao želite.

29. Povećajte memoriju iClouda

Ako vas muči limit memorije na vašem iCloud računu, možete ga povećati. Idite na Postavke > iCloud > Memorija i sigurnosne kopije > Kupi još memorije i odaberite nivo koji želite. Možete je i smanjiti, ako mislite da vam je previše.

30. Tvitajte

Twitter je sada integrisan sa iOS 5, pa ako poželite postavititi bakinu sliku kako uživa u vinu na internet, sada imate priliku. Prvo, postavite Twitter račun tako što ćete skinuti oficijelnu Twitter aplikaciju, zatim idite na Postavke > Twitter, unesite korisničko ime i šifru (ako imate više Twitter računa –ne brinite, sve je podržano). Sada, kada želite slikati imate mogućnost slanja slike na Twitter bez otvaranja oficijelne aplikacije.

31. Imajte uvid u potrošnju memorije

Imamo mnogo aplikacija koje zauzimaju prostor na flash drajvu, ali šta ako bismo mogli znati koja šta koristi? Idite na Postavke > Općenito > Uporaba; tu ćete naći listu svih svojih aplikacija i koliko prostora zauzimaju. Na ovaj način, ako vam zafali memorije, možete obrisati aplikaciju koja zauzima puno prostora.

Stvari koje se ne uklapaju u neku od kategorija

Postoji mnogo dobrih trikova, ali nisu svi dovoljno veliki da se svrstaju u neku od kategorija. Zato smo kreirali njihovu vlastitu.

33. Primajte izvještaje o vremenu svaki sat

Ovo je zaista lako. Otvorite aplikaciju Vrijeme i pojavit će vam se sedmični izvještaj o vremenu. Dotaknite dan u tjednu koji želite i otvorit će vam se vremenska prognoza za svaki sat. Ova prognoza nema informacije za više od sedam dana unaprijed, ali nema ni lokalni meteorolog.

34. Gledajte Street View u Kartama

Otvorite Karte i unesite pojam za pretragu, bilo šta, pojavit će se narandžasta ikonica sa lijeve strane destinacije. Dodirnite je i odvest će vas na Street View. Ali šta ako niste unijeli nikakav pojam za pretragu, nego samo želite nasumično razgledati? Samo ubodite iglicu gdje želite i narandžasta ikonica će se pojaviti.

35. Uradite Screenshot (sliku zaslona)

To je vrlo lako ako naučite ovaj mali trik. Pritisnite startno dugme i dugme za zaključavanje u isto vrijeme i ekran će bljesnuti. Kao bonus, ako imate Photo Stream via iCloud, sve te slike idu direktno u vaš stream.

36. Podsjetnici bazirani na lokaciji

Jedna od značajnih karakteristika Sirija je njegova integracija sa novom aplikacijom Podsjetnici, ali također imaju i još neke cool GPS karakteristike. Napravite podsjetnik i odaberite da vas podsjeti kada se nađete na određenoj lokaciji. Pokazat će vam se trenutna lokacija i opcije Kada odem i Kada stignem, ili možete prilagoditi onako kako vi odaberete. Imajte na umu da ovo „jede“ bateriju jer je GPS uključen sve vrijeme.

37. Povežite Twitter s Kontaktima

Postoje dva načina da se ovo obradi. Ako odete na Postavke > Twitter,  možete kliknuti na Ažuriraj kontakte i svi vaši kontakti iz liste kontakata će se spojiti na svoje odgovarajuće Twitter račune. Ako to želite uraditi manuelno (ili ih Twitter ne može naći), onda idite na Kontakte > Uredi > Dodaj polje. Pomaknite prema dolje i vidjet ćete Twitter i onda manuelno unesite informacije.

38. Restartujte iPhone

Ponekad se čini da ništa ne radi kako treba na vašem iPhonu i aplikacije vam zadaju glavobolju. Odgovor je restart, koji potpuno gasi iPhone i sve sistemske procese i restaruje ih. Da uradite ovo, držite dugme za zaključavanje i startno dugme simultano najmanje 5 sekundi ili dok se ne pojavi Apple logo. Kada se iPhone ponovo upali, trebalo bi biti bolje.

39. Dajte svojim kontaktima nadimke

Svi mi imamo prijatelje koje zovemo nadimcima i ponekad nam je teško sjetiti se njihovog pravog imena. Da to popravite, dodajte njihov nadimak u Kontakte; veoma je lako. Idite na Kontakt, pritisnite Uredi te Dodaj polje. Na dnu prvog okvira se nalazi Nadimak. Kada se vratite na glavni Uredi zaslon, dodajte nadimak tako da će ga i Siri prepoznavati kao i Glasovne naredbe.

40. Prilagodite kontrolu glazbe

Postoji toliko prostora na zaslonu iPhona, a ipak je to problematično s aplikacijom Glazba. Neki ljudi vole pretraživati po izvođaču, drugi po skladbi, a neki uopće ne slušaju glazbu i fokusiraju se na Audioknjige i Podcaste. Kako biste prilagodili aplikaciju Glazba, otvorite je i pritisnite Više pa Uredi. Vidjet ćete grupe ikonica koje možete povući na njihovu novu lokaciju na dnu. Fensi!

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *