Kako očistiti kavez za ptice

Njega kože nakon sunčanja
August 18, 2014
Kako navesti djecu da jedu zdravu hranu
August 20, 2014

Kako očistiti kavez za ptice

ciscenje-kaveza-za-ptice

Kavez je mjesto gdje se vaš ljubimac igra, spava, jede, udiše zrak i provodi veći dio dana. Jedan od najvažnijih elemenata u očuvanju zdravlja vaše ptice je čist kavez u kojem nema prašine, gljivica i bakterija.

 Kavez kojeg je teško čistiti, nije siguran. Kada se kavez teško čisti, ljudi obično odgađaju čišćenje. Tada se čišćenje odgađa sve dok se kavez potpuno zaprlja. To povećava šanse za razvoj bakterija i širenje gljivica – da ne spominjemo da to izgleda veoma ružno i neuredno.

Pravilno održavanje higijene kaveza

  • Svi ostaci hrane i izmeta se trebaju uklanjati svakodnevno. Sav osušeni organski materijal se može poprskati vrućom vodom i ostaviti par minuta da djeluje, nakon čega se lako obriše krpom.

 

  • Zaprljane površine se mogu prebrisati blagim sredstvom za dezinfekciju, a zatim se trebaju dobro isprati. U svakom slučaju, ovo trebate raditi svakodnevno jer ćete u suprotnom samo otežati čišćenje i trebat ćete jača sredstva za dezinfekciju.

 

  • Papir koji postavljate na dno kaveza se također treba mijenjati svaki dan.

 

  • Najbolje vrijeme za čišćenje kaveza je navečer, kada ptica treba poći na spavanje, tako da kavez ostane čist što je duže moguće.

 

  • Prašinu sa kaveza brišite jednom sedmično, a detaljnije čišćenje obavljajte svaka tri mjeseca.

 

  • Ove metode čišćenja se primjenju kada je ptica zdrava. Ako je vaša ptica bolesna, tada morate primjeniti agresivniji režim čišćenja i dezinfekcije.

 

  • Ako ste u mogućnosti, pričvrstite pleksiglas na zid blizu kaveza radi lakšeg čišćenja.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *