Kuhanje u bakrenom posuđu

odabir-nozeva
Kako odabrati kuhinjske noževe
Septembar 30, 2013
agar
Šta je agar agar
Septembar 30, 2013

Kuhanje u bakrenom posuđu

bakarr

Kada bi izgled ubijao, onda bi bakar bio smrtonosni ubica u kuhinji. Sa svojom svjetlucavom površinom, rumenom bojom, lako je uvidjeti zašto su mnogi očarani njime.

Zašto odabrati bakar

Prvi razlog za odabir bakrenog posuđa je taj što odlično provodi toplinu. Bakrena tava će se brzo i jednako zagrijati, što je čini idealnom za hranu koja zahtjeva precizno kontrolisanu temperaturu. Podjednako važno je i to da se bakar ohladi čim se makne sa štednjaka. To znači da će se vaš komad ribe ili tanko nasjeckani češnjak, prestati pržiti onog momenta kada ga maknete sa vatre.

Mnogi se odlučuju za bakar i zbog njegovog dobrog izgleda. Teško je takmičiti se sa svjetlucavim izgledom seta bakrenih tava koje vise u kuhinji. Međutim, upozoravamo vas, ako ih želite čuvati na taj način, morat ćete uložiti dosta truda u održavanje.

Loše strane bakrenog posuđa

Ako želite da vaše bakreno posuđe bude svijetlo i sjajno, trebate ga pravilno održavati. Bakar brzo mijenja boju i potrebno je čistiti ga bilo specijalnim sredstvom za čišćenje bakra, bilo mješavinom soka od limuna i soli nakon svake upotrebe. Ne samo da oksidiran bakar izgleda prljavo i neuredno, nego i gubi svojstva provodivosti toplote, tako da je pravilna briga esencijalna.

Ovo posuđe nije jeftino, i njegova kupovina je velika investicija.

Obloženo ili neobloženo posuđe

Bakar je reaktivan metal, što znači da oksidira kada dođe u kontakt sa kiselinama. Zbog toga je većina ovog posuđa obložena ili aluminijem ili nehrđajučim čelikom.
Neobloženo bakreno posuđe je korisno za kuhanje sa šećerom, jer bakar sprečava kristalizaciju istopljenog šećera.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *