Kako odabrati kuhinjske noževe

tegle
Kako sterilizovati staklenke
Septembar 30, 2013
bakarr
Kuhanje u bakrenom posuđu
Septembar 30, 2013

Kako odabrati kuhinjske noževe

odabir-nozeva

 

Pojednačno ili set

Ukoliko ne možete priuštiti kvalitetan set noževa, kupujte pojedinačno noževe koji vam trenutno trebaju. To je investicija u svoje kuhanje; mislite na to da se nož kupuje samo jednom pa ga u skladu s tim i odaberite.

Odaberite svoj stil

Kada su u pitanju kuhinjski noževi, na raspolaganju imate dva glavna stila: istočni ili zapadni. Istočni su izrađeni od tvrdog čelika, imaju tanku oštricu i sporije se tupe, potrebno je više truda da se naoštre i zahtjevaju veću brigu oko održavanja. Sjajni su kada je potrebna preciznost i fini rezovi, često su lakši, što odgovara kuharima jer pružaju mogućnost boljih performansi rezanja. Zapadni noževi su izrađeni od mekšeg čelika, doimaju se čvršće i imaju deblju oštricu. Brže se tupe, što ih čini lakšim za održavanje. Pošto nisu oštri kao istočni, njihova čvrsta konstrukcija ih čini savršenim za sjeckanje i usitnjavanje.

Izrada

Postoje tri načina izrade kuhinjskih noževa: blokiranje, kovanje i sinteriranje. Blokirani nož se reže iz jednog komada metala i ima jednaku debljinu. Ovakvi noževi nisu skupi, lakši su od ostalih, ali nisu dobro izbalansirani. Kovani nož se pravi od jednog komada čelika koji se zagrije, a zatim se kuje dok se ne dobije željeni oblik. Dobro su izbalansirani, ali su zato i najskuplji. Sinterirani noževi su izrađeni iz dva dijela, oštrice i drške,  koji se zatim spajaju. Ovakvi noževi su srednja opcija kada je cijena u pitanju.

Ravnoteža

Koji god nož da odaberete, ravnoteža je kritična. Nož treba dobro ležati u ruci, da osjetite njegovu čvrstinu i da vam odgovara težina kako se ne biste povrijedili.

Testirajte ga

Nož je lična investicija pa prije no što potrošite novac, obiđite trgovine kvalitetnog posuđa i zatražite da isprobate različite noževe. Većina ovakvih trgovina ima dasku za rezanje koja je namijenjena za ovu svrhu i pravi trgovac će biti sretan da vam omogući testiranje različitih noževa. Na ovaj način ćete biti sigurni da ćete naći nož koji vam odgovara.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *