8 iznenađujućih koristi krompira

haljine-kombinacije
25 prekrasnih svečanih kombinacija
Oktobar 3, 2013
naslovna-uradi-sam
Uradi sam: Zanimljivi djetinjasti ukrasi
Oktobar 4, 2013

8 iznenađujućih koristi krompira

krompir

Krompir je prepun vlakana, proteina i vitamina A, B-kompleksa i C. Također obiluje mineralima kao što su bakar, željezo, magnezijum, niacin i kalij. Svestrani krompir ima i mnogo nekulinarskih upotreba.

Ovo su neki prijedlozi koji će vam pomoći da izvučete najbolje iz svog omiljenog povrća (molimo vas da konsultujete svog doktora prije korištenja krompira u ljekovite svrhe).

  • Sok od krompira pomaže da se smanji kiselina u želucu. Iscijedite svjež sok u sokovniku (od očišćenog, neoguljenog krompira za maksimalnu iskorištenost hranjivi tvari) i popijte par kašika otprilike 30 minuta prije jela za sprječavanje žgaravice. Ako želite zasladiti sok, dodajte malo soka od mrkve.
  • Stavite krišku sirovog krompira na modricu da bi se smanjila oteklina. Sirovi krompir je isto tako dobar za ublažavanje svrbeža uzrokovanog ubodom insekata.
  • Za smanjenje podočnjaka stavite kriške sirovog krompira na oči.
  • Umjesto trošenja novca na smzavanje bradavica, pokušajte ih trljati sirovim krompirom. Nastavite svaki dan dok bradavica ne nestane.
  • U prošlosti su se ljudi grijali tako što su stavljali vruće pečene krompire u džepove. Budući da zadržavaju toplotu duže vrijeme, obloga od krompira se koristila za ublažavanje bolova u mišićima. Oblogu možete napraviti tako što ćete skuhati dva krompira, zatim ih ispasirati i nanijeti na gazu ili deblju tkaninu. Ravnomjerno rasporedite krompir i stavite na zahvaćeno područje (pazite da nije prevruće) za ublažavanje bolova.
  • Držite par krompira u zamrzivaču koje po potrebi možete koristiti kao hladne obloge.
  • Stavili ste previše soli u supu? Jednostavno prepolovite krompir i ubacite u lonac. Krompir će upiti višak soli. Izvadite ga iz lonca kada omekša.
  • Istrljajte ruke sirovim krompirom da uklonite mrlje od hrane (od borovnica, mrkve ili cvekle).
Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *