10 savjeta za savršene mafine

Kwikboost Blog 5WaysTo Cover Photo-c8a9d9b017881bd0fa67a2c897f9da82-760x300-9-crop
40 tajnih mogućnosti iPhonea
Septembar 30, 2013
tegle
Kako sterilizovati staklenke
Septembar 30, 2013

10 savjeta za savršene mafine

mafini

 

1. Suhe i vlažne sastojke miješajte odvojeno

Prvo izmiješajte vlažne sastojke u jednoj zdjeli, a suhe u drugoj. Napravite udubljenje u suhim sastojcima i pažljivo ulijte vlažne sastojke, a zatim nekoliko puta promiješajte.

2. Ne miješajte previše

Najvažnije pravilo kod pravljenja mafina je da se smjesa ne miješa previše. Umjesto toga, potrebno je samo smočiti sastojke. Oduprite se iskušenju da miješate ili tučete tijesto tako da bude glatko i bez gruda. Želite da konačna smjesa bude kvrgava, gusta, sa grudama i da izgleda neuredno.

3. Okuse dodajte zadnje

Dok se začini dodaju u suhe sastojke, voće i orašasti plodovi se dodaju zadnji. Kada ih uspete u smjesu, sasvim lagano ih umiješajte.

4. Obložite kalup papirnim korpicama

Možete namastiti kalupe za mafine ili možete upotrijebiti papirne kalupe. Ako ne želite koristiti papirne korpice za mafine, ne zaboravite namastiti kalup. Ako ne planirate mafine pojesti isti dan, možda biste ipak trebali upotrijebiti papirne modle, jer će mafini na taj način ostati duže svježi.

5. Upotrijebite kutljaču

Da uspete gustu, neurednu i grudastu smjesu u modle za mafine, a da ne napravite nered, iskoristite kutljaču ili kašiku za vađenje sladoleda.

6. Nemojte presipati

Pokušajte da uspete ¾ posude kako bi mafini imali lijep, zaobljen vrh i kako biste spriječili izlijevanje preko rubova.

7. Još jednom ih pospite

Kada ste modle napunili smjesom, po želji možete posuti vrhove s još voća, oraha ili čime već želite, za intenzivniji okus. To će se lijepo stopiti s vrhom mafina.

8. Popunite posudu

Ako nemate dovoljno smjese da popunite sve čašice, prazna mjesta do pola napunite vodom. Ovo će pomoći da se mafini ispeku jednako i zaštit će posudu od izvijanja.

9. Pustite da se ohlade

Kada ih izvadite iz pećnice, pustite par minuta da stoje u posudi u kojoj su se pekli, prije nego ih prebacite na rešetku kako bi se ohladili. Ovo je naročito važno za mafine koji nisu u papirnim čašicama jer ćete na ovaj način spriječiti raspadanje. U svakom slučaju, izvadite ih nakon 5 minuta jer će se u suprotnom navlažiti.

10. Zamrznite za poslije

Mufini su idealni za zamrzavanje, pa ako ih ne pojedete isti dan, zamotajte ih plastični omot i ostavite u zamrzivač za poslije.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *