Šta je agar agar

bakarr
Kuhanje u bakrenom posuđu
Septembar 30, 2013
struk
4 jednostavna načina da smanjite struk ove zime
Septembar 30, 2013

Šta je agar agar

agar

 

Šta je agar agar?

Napravljen od crvenih algi koje se mogu naći diljem jugoistočne Azije, agar agar je popularan sastojak u azijskoj kuhinji već stoljećima. Danas je najviše poznat kao vegetarijanska i veganska alternativa želatinu.

Gdje ga možete naći?

Agar agar je dostupan u azijskim supermarketima, prodavnicama zdrave hrane ili online, u prahu ili u listićima.

Zašto biste ga trebali upotrebljavati?

Agar agar je bez ukusa, mirisa i boje, što ga čini idealnim za deserte i kolače delikatnog okusa. Za razliku od želatina, zaslužan je za stvaranje osjećaja sitosti pa je zbog toga popularan dodatak u brojnim dijetetskim proizvodima.

Njegova druga prednost je ta što može stajati na sobnoj temperaturi, a neće se otopiti čak i ako se temperatura poveća. Zbog toga se često koristi za pravljenje voćnih želea i deserta tokom vrućih ljetnih dana.

Na šta trebate paziti?

Agar agar je jači od želatina što se može odraziti na konačnu konzistenciju.

Kako koristiti agar agar?

Kao i želatin, agar agar je potrebno rastopiti u kipućoj tekućini kako bi se izbjegle grudvice.  Jednostavno pustite da tekućina prokuha na srednjoj temperaturi, zatim je smanjiti i umiješati agar agar dok se potpuno ne rastopi (otprilike 3-5 minuta za prah ili 10-15 minuta za listiće). Postoje dvije vrste:

Listići

Dvije čajne kašičice agar agar-listića na svaku šolju tečnosti.

Prah

Koristite 9g agar agar-praha na svakih 100 ml tečnosti. Ako vaš recept zahtijeva određenu količinu želatina, jednostavno je zamijenite agar agar-prahom.

S kojom hranom ne ide?

Agar agar ne ide sa octom, rabarbarom, čokoladom i špinatom.

Kako čuvati agar agar?

Čuvajte agar agar u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Agar agar obično ima rok trajanja od 8 mjeseci ili manje, zato uvijek dobro provjerite kutiju prije kupovine.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *