Kad vam život pruži limun – ispolirajte cipele

Bračna pravila koja trebate prkršiti
Novembar 11, 2013
13 kućnih lijekova za prehladu
Novembar 18, 2013

Kad vam život pruži limun – ispolirajte cipele

 limun

Ništa nije tako osvježavajuće poput limuna. Bilo da ga iscijedite u čašu ledenog čaja ili ga dodate u domaći piling za tijelo, limun je definitivno jedno od malih čuda prirode.

Pogledajte ovih deset jedinstvenih načina korištenja limuna:

Uklonite neugodne mirise sa ruku

Istrljajte ruke limunovim sokom da uklonite jake mirise poput mirisa bijelog luka, crnog luka ili ribe.

Posvijetlite kosu

Kombinujte sok od jednog limuna sa jednom šoljom vodom. Našamponirajte kosu pa dodajte ovu mješavinu. Za lijepe svjetlije pramenove, ostanite na suncu sve dok se kosa ne osuši. Ponavljajte proceduru dok ne postignete željenu nijansu.

Smanjite pjege

Da smanjite pjege, nanesite limun direktno na pjege i držite pet minuta pa potom dobro isperite.

Posvijetlite požutjele nokte

Stavite prst direktno u limun. Umasirajte limunov sok u nokte i ostavite pet minuta. Isperite i ponovite po potrebi.

Otjerajte buhe

Buhe ne podnose miris limuna – istrljajte krzno vašeg psa unutrašnjom stranom kore od limuna da otjerate neugodne male životinjice. Buhe će pobjeći glavom bez obzira, a vaš pas će fantastično mirisati!

Napravite masku za lice

Izmiješajte 1 kašiku meda, 1/4 šolje grčkog jogurta i dvije kašike soka od limuna. Utrljajte u lice koristeći se kružnim pokretima, ostavite 15 minuta i dobro isperite. Antibakterijska svojstva meda u kombinaciji s oporim svojstvima limunovog soka su savršena za liječenje akni.

Smanjite pojavu staračkih pjega

Nanesite limun direktno na staračke pjege . Za optimalne rezultate ponavljajte postupak svaki dan.

Napravite laštilo za cipele

Ako ne volite miris kreme za cipele, probajte ovu prirodnu alternativu. Izmiješajte 1 kašiku limunovog soka sa 1/8 šolje maslinovog ulja i nanesite na na cipele pa ispolirajte čistom i suhom krpom za poliranje.

Ispolirajte posuđe i slavine

Umočite napola prerezan limun u sodu bikarbonu i utljajte direktno na bakar ili mesing. Ostavite pet minuta, dobro isperite i posušite suhom i čistom krpom.  Napola prerezanim limun istrljajte slavine kako bi se sijale.

Napravite ljekoviti piling za stopala

Izmiješajte sok od jednog limuna sa 1/8 šolje maslinovog ulja ili bademovog ulja i  1/2 do 3/4 šolje smeđeg šećera. Utrljajte smjesu u stopala, a posebnu pažnju obratite na pete. Isperite i dobro posušite. Ova mješavina se može koristiti i za pling ostalih dijelova tijela.

Dakle, ako vam život pruži limun, nemojte napraviti limunadu – napravite masku za lice, laštilo za cipele i još mnogo toga.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *