16 zdravstenih prednosti kikirikija

gucci-kolekcija-cizama-2013-2014
Gucci kolekcija čizama jesen/zima 2013/2014
Novembar 5, 2013
gljivicne-infekcije
Šta učiniti da se riješite gljivičnih infekcija intimnog područja
Novembar 9, 2013

16 zdravstenih prednosti kikirikija

kikiriki

 

1. Bogat je energijom:

Kikiriki sadrži vitamine, minerale, hranjive tvari, antioksidante i stoga su bogat izvor energije.

2. Holesterol:

Smanjuje loši, a povećava dobri holesterol u tijelu i zbog prisustva mononezasićenih masnih kiselina u tijelu, naročito oleinske kiseline, sprječava srčane bolesti.

3. Rast:

Kikiriki je bogat proteinima. Aminokiseline iz kikirikija su dobre za pravilan rast i razvoj tijela.

4. Protiv raka želuca:

Polifenolni antioksidanti koji su prisutni u kikirikiju u visokim koncentracijama doprinose smanjenju rizika od raka želuca.

5. Protiv oboljenja srca, nervnih oboljenja, Alzhajmerove bolesti i infekcija:

Polifenolni antioksidant, Resveratrol koji se nalazi u kikirikiju, učinkovito sprječava bolesti srca, rak, nervna oboljenja, virusne i gljivične infekcije.

6. Smanjuje rizik od moždanog udara:

Ponovo antioksidant, Resveratrol u kikirikiju, sprječava moždani udar tako što povećava proizvodnju dušičnog oksida.

7. Antioksidant:

Kikiriki sadrži antioksidante u visokim koncentracijama. Ti antioksidanti postaju aktivniji kada se kikiriki skuha. Sadržaj Biochanina-A se povećava dva puta, a  Genisteina četiri puta. To također popravlja štetu nanesenu slobodnim radikalima nastalim u tijelu.

8. Štiti kožu:

Vitamin E u kikikirikiju pomaže održavanju integriteta čelija sluznice i kože i na taj način ih štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju veliku štetu.

9. Izvor B vitamina:

Kikiriki sadrži B kompleks vitamina kao  što je niacin, riboflavin, tiamin, vitamin B6, vitamin B9, pantotenska kiselina itd.

10. Minerali:

Kalij, mangan, bakar, kalcijum, magnezijum, željezo, selen i cink su samo neki od minerala prisutnih u kikirikiju i svi oni igraju važnu ulogu u različitim funkcijama organizma.

11. Žučni kamenac:

Samo tridesetak grama kikirikija ili dvije kašike kikriki putera sedmično vas može spasiti od žučnog kamenca ili bolesti žuči, umanjujući rizik za 25%.

12. Nizak rizik od debljanja:

Žene koje jedu kikiriki ili puter od kikirikija najmanje dva puta sedmično imaju manje šanse za pretilost. Stoga, ako jedete kikiriki puter svako jutro za doručak, imate manje šanse da se udebljate.

13. Rak debelog crijeva:

Kikiriki može smanjiti pojavu raka debelog crijeva, naročito kod žena. Konzumiranje 2 kašike putera od kikirikija dva puta sedmično može smanjiti rizik od pojave raka debelog crijeva kod žena do 58% i muškaraca do 27%.

14. Pomaže plodnosti:

Ako se uzima prije i tokom rane trudnoće, folna kiselina u kikirikiju će smanjiti rizik od rađanja djeteta s ozbiljnim defektima neuralne cijevi do 70%.

15. Reguliše šećer u krvi:

Mangan u kikirikiju pomaže apsorpciji kalcijuma, metabolizma ugljikohidrata i masti te reguliše nivo šećera u krvi.

16. Pomaže u borbi protiv depresije:

Nizak nivo serotonina dovodi do depresije. Triptofan u kikirikiju povećava oslobađanje te hemikalije i tako pomaže u borbi protiv depresije.

 

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *