Kako ukloniti mrlje

404
Septembar 30, 2013
Kwikboost Blog 5WaysTo Cover Photo-c8a9d9b017881bd0fa67a2c897f9da82-760x300-9-crop
40 tajnih mogućnosti iPhonea
Septembar 30, 2013

Kako ukloniti mrlje

mrlje-na-odjeci

Korak 1: Identifikujte mrlju

Ovaj korak može zvučati jednostavno, ali sa mališanima i njihovim umjetničkim projektima, borbom sa hranom, porijeklo mrlje nije uvijek očigledno. Veoma je važno utvrditi o kakvoj se vrsti mrlje radi jer od toga zavisi kako ćete je tretirati. Ako ih pravilno ne identifikujete i koristite se pogrešnim sredstvima, možete nanijeti dodatnu štetu. Niko to ne želi!

Korak 2: Upoznajte tkaninu

Ne samo da trebate znati porijeklo mrlje, nego je važno poznavati i tkaninu na kojoj se mrlja nalazi. Pobrinite se da slijedite uputstva za pranje tkanine kada tretirate tvrdokorne mrlje. Većina odstranjivača mrlja se ne preporučuje za upotrebu na svili. Nema svrhe uklanjati mrlje ako ćete time upropastiti odjevni predmet!

Korak 3: Djelujte brzo

Što je mrlja svježija, lakše će se ukloniti. Stoga, potrudite se da djelujete brzo i uklonite mrlju što je prije moguće. Ako se mrlja pojavi na tkanini koja se ne smije prati, odmah je odnesite na hemijsko čišćenje. Ako ste na putovanju, imajte pri ruci stik za uklanjanje mrlja.

Korak 4: Tretirajte mrlje prije pranja

Sada kada ste identifikovali mrlju i tkaninu, vrijeme je da je uklonite. Za najčešće mrlje kao što su sos za špagete, kafa, trava, senf i crno vino, koristite se odstranjivačem mrlja za veš. Imajte na umu da ovi odstranjivači ne djeluju na hrđu, mrlje od izbjeljivača, osušenu farbu ili trajnu tintu. Ne zaboravite testirati proizvod tako što ćete ga nanijeti na neupadljivo mjesto prije nego ga nanesete na mrlju. Ako se boja tkanine promijeni, nemojte koristiti taj proizvod. Pažljivo pročitajte etiketu na odstranjivaču mrlja da vidite koliko dugo ga trebate držati i smijete li ga ostaviti da se osuši na tkanini. Sada ste spremni da operete tretiranu odjeću.

Korak 5: Dodajte odstranjivač mrlja u pranje

Sada kada ste tretirali mrlje koje su bile lako uočljive, veoma je važno da dodate odstranjivač mrlja u deterdžent kako bi se uklonile mrlje koje ste možda propustili.

Korak 6: Ako ne uspijete od prve, pokušajte ponovo

Neke mrlje ne možete ukloniti iz prvog pokušaja. Prije ubacivanja veša u sušilicu, provjerite da li je mrlja nestala. Ako nije, ponovite tretman i operite ponovo. Imajte na umu da ako umrljanu odjeću osušite u sušilicu, mrlja će ostati zauvijek.

Recite nam: Kako se vi borite protiv mrlja? Podijelite s nama vaše najbolje trikove komentirajući ispod!

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *