Zašto je potrebno upotrebljavati konac za zube

Uredite nokte novinama
Oktobar 27, 2013
Najprljavije tajne vaše kuhinje (i kako ih očistiti)
Oktobar 29, 2013

Zašto je potrebno upotrebljavati konac za zube

zubni-konac

Svakodnevna upotreba konca za zube je esencijalni element dentalne higijene.

To uklanja plak koji se može pretvoriti u zubni kamenac i izazvati gingivitis i paradontne bolesti. Redovno čišćenje kod stomatologa sprječava nakupljanje kamenca. Istraživanja su pokazala da korištenje zubnog konca sprječava čak i moždani i srčani udar. Čistite zube koncem svaki dan da poboljšate zdravlje i osmijeh.

Značaj upotrebe zubnog konca

Zubni konac se treba koristiti najmanje jednom dnevno za uklanjanje čestica hrane i plaka na mjestima do kojih ne dopire četkica. Plak je ljepljivi sloj koji sadrži bakterije, uzrokuje karijes i upalu desni (gingivitis) što može dovesti do paradontnih bolesti
Plak se može početi formirati već par sati nakon pranja zuba. Kada se plak ne ukloni, vremenom se stvrdne i pretvori u kamenac. Kamenac može ukloniti jedino stomatolog.

Upozorenje

Više opasnih bakterija može izazvati kamenac i toksine. Toksini iritiraju desni i dovode do gingivitisa. Gingivitis dovodi do parodontitisa  (oboljenje kada toksini napadaju kosti koje podupiru zube), a sve to može dovesti do ispadanja zuba.

Istraživanja

Istraživanja su pokazala da korištenje zubnog konca prevenira srčani i moždani udar. Parodontitis i čak i gingivitis su veliki rizični faktor za kardiovaskularna oboljenja zbog stresa kontinuirane upale u tijelu. U jednom istraživanju sa pacijentima koji su preživjeli moždani udar utvrđeno je da je parodontitis značajno utjecao na nastanak moždanog udara.
Osobe koje imaju parodontitis imaju dva puta veće šanse za oboljenje srca i srčani udar.

Kozmetičke prednosti upotrebe zubnog konca

Korištenje zubnog konca također ima i kozmetičke prednosti. Sprječava nastanak ružnog kamenca i lošeg zadaha. Lako je dokazati kako korištenje zubnog konca sprječava loš zadah tako što ćete pomirisati konac nakon upotrebe.

Vrste zubnog konca

Dostupne su različite vrste zubnog konca – voštani i nevoštani, široki i normalni, bez okusa i sa okusom mente ili cimeta. Svi djeluju podjednako dobro. Jedino biste
možda trebali koristiti širi konac ako imate širi razmak između zuba, ali najvažnije od svega je redovito korištenje.
Oralni tuševi koji su u zadnje vrijeme veoma popularni  nisu efikasni kao konac jer ne uklanjaju plak.

Kako koristiti zubni konac

Koncem se treba nježno trljati gore-dolje između zuba i prostora između desni i zuba. Preporučuje se da provedete dvije do tri minute na čišćenje zubnim koncem i dokazano je da ljudi koji koriste zubni konac generalno ne troše dovoljno vremena na to.

Pratite nas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *